Meest recente artikelen

Brusselse Wafels

Een recept van chef-kok Dominique Persoone met een suggestie voor een Bordeauxwijn door sommelier Andy De Brouwer.

  • Deel dit artikel:
Brusselse Wafels Artikel

ADVERTORIAL

Bekijk hier een opname van dit recept, klaargemaakt in de streek van Bordeaux.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de wafels:

  • 15 g verse bakkersgist
  • 200 ml lauw water
  • 200 g bloem
  • 10 g suiker
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • 2 eierdooiers
  • 100 g boter
  • 200 ml melk
  • 2 g zout
  • 2 eiwitten

Voor de chocoladesaus:

  • 250 ml rode wijn
  • 250 g pure chocolade
  • 250 g suiker

Voor de afwerking:

  • Poedersuiker
  • Sumac

Bereiding:

  1. Vermeng de gist en het lauwe water in een grote kom. Voeg de bloem, suiker, vanillesuiker en eierdooiers toe. Roer grondig onder elkaar. Dek het deeg af met een doek en laat 20 minuten rijzen op een warme plek.
  2. Smelt de boter in een pannetje. Roer de gesmolten boter, melk en zout onder het gerezen deeg.
  3. Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig onder het deeg.
  4. Verwarm een wafelijzer voor en vet in met een dun laagje boter. Giet er een flinke portie wafeldeeg in en bak de wafels goudbruin.
  5. Meng alle ingrediënten voor de chocoladesaus onder elkaar in een pannetje en verwarm op een laag vuur tot een smeuïge saus.
  6. Snij de Brusselse wafels in repen. Bestuif deze met een dun laagje poedersuiker. Breng de chocoladesaus op smaak met een snuifje sumac en serveer bij de wafels.

Aanbevolen wijnen

Château Anthonic * 2015 – Moulis-en-Médoc
Assemblage Merlot – Cabernet Sauvignon – Cabernet Franc
Met zijn dieprode kleur heeft deze millésime (2015) een intense en tegelijk elegante neus. Aroma’s van rijp fruit, kreupelhout en geroosterde toetsen verstrengelen zich in een complex boeket. Een vol en geconcentreerd mondgevoel onthult een krachtige en zachte structuur, het kenmerk van een grote millésime. Tannines die lang nazinderen, laten bij de afdronk een fluweelzachte smaak na, die zich perfect verzoent met de smeuigheid van de wafens en de toetsen van chocolade.

* Château Anthonic wordt beheerd door een Frans-Belgisch echtpaar. Nathalie stapte over van de balie naar de wijngaard terwijl haar Franse echtgenoot, Jean-Baptiste Cordonnier, zijn diploma bio-ingenieur in bosbeheer behaalde in Gembloux. De wijngaard is in volle reconversie en wil nog verder gaan dan de huidige normen voor het verkrijgen van een biolabel vereisen.

Jean-Baptiste Cordonnier: “Als kind bracht ik uren door in de grachten van Anthonic om reptielen, amfibieën, insecten, orchideeën enz. te gaan zoeken. Het is daarom ook dat ik voor bio-ingenieur in bos- en waterbeheer ben gaan studeren. Mijn vader heeft lange tijd zonder het te weten op een biologische manier gewerkt. Door de catastrofische weersomstandigheden van 1987 namen chemische bestrijdingsmiddelen stilaan de plaats in van koper en zwavel. Toen ik in 1993 aan het hoofd van dit domein van 17 ha kwam te staan, heb ik de biodiversiteit progressief hersteld. In 2010 kwamen we in een stroomversnelling terecht: zo hebben we bijvoorbeeld hagen langs de grachten aangeplant, tussen de percelen van de wijngaarden in. We wilden gangen creëren waarin de fauna zich kan bewegen om zo een ononderbroken doorgang te maken tussen het bos en de wijngaard. Onze wijngaard is dus een natuurreservaat geworden voor allerlei dieren: steenuilen, hoppen, buizerds, valken, patrijzen, hazen, ringslangen, kikkers, padden, watersalamanders enzovoort.”

 

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen