Meest recente artikelen

Dit zijn de beste ijssalons aan zee

10x ijsjespret

Dit zijn de beste ijssalons aan zee Artikel

De lekkerste ijsjes eet je aan zee! Wij proefden het speculaasijs en de meest bijzondere smaak van het moment in onze favoriete salons aan de kust.

Glacier de la Poste in Knokke

Sinds jaar en dag dé hotspot in het Zoute, zelfs 's winters. Het salon heeft verschillende ijstogen, gevuld met torenhoge bergen ijs. Zo gaat het hier bijzonder snel vooruit en hoef je eigenlijk nooit lang te wachten. De hoorntjes of potjes worden met een spatel lekker genereus gevuld. Het speculaasijs is smeuïg en is doorspekt met grote hompen échte speculaas. Met zijn frisse, zurige tonen vormt het originele limoen-basilicumijs de perfecte tegenhanger. Keuze genoeg trouwens, want hier worden maar liefst zestig smaken geserveerd. Nog meer goed nieuws, Glacier de la Poste heeft ook een filiaal in Duinbergen.

Glacier de la Poste, Zeedijk Zoute 718

Arlequino in Blankenberge

Word je tijdens het flaneren in Blankenberge overvallen door de plotse drang naar een ijsje? Geen nood, want midden in de winkelstraat vind je Arlequino, een take-away-ijssalon met bijna net zoveel sorbets als ijsjes en meer dan dertig smaken in totaal. Sommige van die ijssmaken, zoals mokka en vanille, zijn zelfs beschikbaar in suikervrije versie. Het speculaasijs heeft een erg fijne structuur, lekker! We proefden ook het limoncello-ijs, dat geen alcohol bevat, maar toch bijna net zo pittig is als de felle Italiaanse citroenlikeur. Wel de voordelen, maar niet de nadelen dus!

Arlequino, Kerkstraat 90

IJs René in De Haan

Op het menu van IJs René: ambachtelijke ijsjes gemaakt van koeien- en geitenmelk in dertig smaken. De AA-koeienmelk komt van veeteeltbedrijven uit de buurt, de biologische geitenmelk wordt geleverd door Het Reigershof, de geitenboerderij vlak bij in de polders. Een uitstekend alternatief dus voor mensen met een koemelkallergie. Dat geitenijs – wij kozen voor vanille – is wat minder romig en dus iets lichter en lopender. Het speculaasijs, gemaakt van gewone koeienmelk, is erg zacht en wordt afgewerkt met speculaaskruimels. De kers op de taart voor elke speculaasfan! Wie wil, kan ietsje meer betalen voor een extra toef slagroom.

IJs René, Leopoldlaan 22

Mdue in Bredene

Het strakke Mdue in Bredene is misschien wel hét mooiste ijssalon in deze rij. IJsjes likken in een designstoeltje, we like! Opties genoeg ook, want je kiest hier uit een twintigtal ijssoorten en een handvol sorbets. Bovendien kun je naar hartenlust toppings toevoegen, van meringue tot smarties. Het speculaasijs heeft de pure smaak van speculaas en net genoeg crunch om je te blijven verrassen. Het manonijs, geïnspireerd op de gelijknamige klassieke praline van Leonidas, smaakt net zoals je het verwacht. En omdat je trouwe viervoeter op zo'n hete zomerdag ook wel wat lekkers verdient, kun je hier ook blafijs bestellen, ijs speciaal voor honden.

Mdue, Kapelstraat 125

Maxzim in Oostende

Het sympathiekste ijssalon van Oostende. De lokale Ostendaises schuiven hier geduldig aan voor hun espresso to go, en dat wil wat zeggen in een stad waar je op elke hoek wel een koffiebar vindt. Terwijl je je ijsje verorbert op een van de banken, kun je een blik werpen op de etalage van buurboetiek Lily en meteen een zomerse aankoop overwegen. Het speculaasijs bevat bij Maxzim geen grof speculaasgeweld, maar wel extra veel kaneel. Zoetekauwen zijn gegarandeerd tuk op het heerlijk romige amarena-ijs, dat net genoeg beet heeft om te blijven boeien.

Maxzim, Hertstraat 3

Dolce & Gelati in Middelkerke

Een blik op de zee en een glanzende toog, gevuld met meer dan twintig ijssoorten, een achttal sorbets en nog enkele suikervrije opties. Wie wil, kan hier met de voeten in het zand genieten van z'n hoorntje geluk of immense ijscoupe. Naast het traditionele schepijs krijg je hier ook indrukwekkende coupes geserveerd. Van een klassieke 'dame blanche' over het calorievriendelijke 'aardbeien light' tot de gewaagde wodka-citroen. Logisch dus dat er op de zeedijk ter hoogte van Dolce & Gelati vaak een file ontstaat. Het speculaasijs is voorzien van flink wat kaneel, de advocaatvariant is dan weer verrassend luchtig. Samen vullen ze elkaar perfect aan.

Dolce & Gelati, Zeedijk 151

Oma's IJs in Nieuwpoort

Bij Oma's IJs geen belegen grootmoederdecor, wel hippe witgeschilderde paletmeubelen, een twintigtal ijsopties en heerlijke buitenbanken in de zon. Je geniet er van je ijsje én het mensen kijken. Dit salon bevindt zich vlak aan de beroemde Ganzenpoot en de toeristische trekpleister Westfront en er komen heel wat fietsers voorbij. Al wie dit ijssalon spot, gaat prompt op de rem staan. Geef hen maar eens ongelijk! Gelukkig staan er genoeg banken voor al die passanten en vind je hier dus altijd wel een plekje. Het speculaasijs heeft een zachte zweem van kaneelkoekjes, het romige rum raisin lost zijn belofte volledig in. Lekker!

Oma's IJs, Pieter Deswartelaan 17

Belinda in Oostduinkerke

De prijs voor het romigste ijs gaat naar… Belinda! Hier proef je fluweelzachte speculaas met een tikkeltje crunch. Het sinaasappelijs is dan weer fris en net zurig genoeg om al je smaakpapillen te verrassen. Dat je op het terrasje aan een grote wijnton zit, pal op de zeedijk, en met zicht op de duinen maakt je geluk compleet. Wat kan een mens aan zee nog meer verlangen? Wie toch liever zand onder zijn voeten voelt, hoeft niet eens toeren uit te halen. Bovendien kun je hier nog meer lekkers inslaan: van een eenvoudig boerenbrood over huisgemaakte granola en koekjes tot een punt op steen gebakken pizza. Bij Belinda wordt elk hongertje gestild.

Belinda, Zeedijk 488

St-Catherine in Koksijde

In het fijne centrum van Koksijde, omringd door boetieks en schoenenwinkels en met om de hoek het inspirerende Kabine – Kantine, vind je een instituut dat zalige ijsjes serveert. Sterker nog, je ziet het ijs ter plekke gemaakt worden. Het speculaasijs is fluwelig, maar tegelijkertijd ook krokant, de frisse, dorstlessende sorbet van watermeloen smaakt gek genoeg toch romig. Het lijken contradicties, maar bij St-Catherine weten ze daar wel weg mee. Dit ijs lijkt net als een sterrengerecht meerdere lagen te hebben die je blijven verrassen.

St-Catherine, Zeelaan 282

De IJsbeer in De Panne

Eeuwige twijfelaars krijgen het moeilijk in De IJsbeer. Dit salon kan uitpakken met maar liefst tachtig smaken. Elke dag worden er een dertigtal uitgestald die één voor één strijden om je aandacht. Bij De IJsbeer smaakt elke dag anders, maar er zijn ook zekerheden. Dat de banken op het strand geïnstalleerd staan en je dus met je blote voeten in het zand kunt genieten bijvoorbeeld. Nog een zonsondergang meepikken en je weet helemaal geen blijf meer met je geluk. In het speculaasijs proef je fijne stukjes speculaas, het perzikijs, hier 'pêche' genoemd, is dan weer een geconcentreerde smaakbom die je niet gauw vergeet. Goed voor de perfecte vakantieherinnering!

De IJsbeer, Walckierstraat 10

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen