Meest recente artikelen

Het ultieme recept voor de perfecte currysaus

Of is het kerriesaus?

Het ultieme recept voor de perfecte currysaus Artikel

Op zoek naar de perfecte currysaus? Gevonden! Ontdek hoe je de beste kerriesaus maakt voor bij dat stukje kip of in talloze andere gerechten – die we natuurlijk meteen meegeven.

Currysaus stamt af uit de Indiase keuken. De specerijen voor de bereiding werden meegebracht naar Europa door de Britten. Of, via Indonesië, door onze noorderburen. Het sausje past bij heel veel gerechten: van scampi tot pasta, stoofpotjes tot salades. Maar als er één gerecht is dat ons meteen te binnen schiet, is het toch wel kip-curry.

De klassieker: kip met currysaus

Kip combineert prima met meerdere sausjes, maar toch… Wie kip hoort, zegt 'curry'. Ondanks de exotische oorsprong, is het een echte Belgische klassieker. En omdat we houden van onze klassiekers, is de juiste bereiding van de saus uiterst belangrijk. Wat gaat er allemaal in? Ui, knoflook, bouillon, kokosmelk, en natuurlijk: kerriepoeder.

Curry of kerrie? Het is ingewikkeld

Op zoek naar een goed recept voor currysaus? Zoek dan zeker ook 'ns op de term 'kerrie'. Belgen praten namelijk over currypoeder, terwijl de Nederlanders vaker kerriepoeder gebruiken. De woorden kerrie en curry stammen beide af van 'kari'. Dat betekent gewoon 'gekruide saus' in India.

In de Oosterse keuken verwijst 'curry' dan ook naar een heleboel sauzen. Die worden voornamelijk bij rijst geserveerd. De basis van al deze gerechten is een kruidenmengsel. En dat is niet altijd kerriepoeder, dat gele goedje voor kip-curry. Het kan ook een mix van kruiden zijn voor een andere currysaus. We weten het: het is verwarrend.

Gele currysaus

Kerriepoeder dus. Dat geeft je currysaus kruidigheid én de gele kleur. Die komt van het kurkumapoeder in de kruidenmix. Daar zit doorgaans ook gember, kardemom, komijn, kruidnagel, kummel, koriander en peper in.

De rest van de samenstelling kan echter verschillen. Zo bevat kerriepoeder of currypasta soms ook kaneel, anijs, nootmuskaat, mosterdzaad, venkel, fenegriek, foelie, cayennepeper of een andere pittige peper. Uitproberen is de boodschap.

Heb je je favoriete kerriepoeder gevonden? Dan kun je aan de slag met ons ultieme recept voor currysaus.

Probeer ook deze recepten met currysaus

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen