Meest recente artikelen

5 slimme visvragen voor Ilse

5 slimme visvragen voor Ilse Artikel

Wist je dat Ilse haar man een viswinkel uitbaat? Ze is dus de geknipte persoon om onze 5 slimme visvragen te beantwoorden.

Ilse, waar letten we best op als we verse vis kopen?
"Geur is een goede parameter. Vis mag niet ruiken, hoogstens naar zee en jodium. Daarnaast moet vis een beetje blinken: zowel de schubben als de ogen. Als de schubben los hangen of de ogen ingevallen zijn, is je vis niet vers. Vraag sowieso advies aan je visboer als je vis koopt. Welke vis is van 't seizoen? Enzovoort."

Hoe maken we vis schoon?
"Goh, dat hangt natuurlijk af van de vissoort. Platte vis fileer je anders dan een ronde vis. Mijn tip? Vraag aan je visboer dat hij je vis gebruiksklaar fileert. Wil je toch zelf aan de slag? Neem dan een kijkje op in het online visarchief van de Vlam, daar staan heel wat concrete tips."

Is diepvriesvis net zo goed al verse vis?
"Verse vis is altijd beter, omdat het steviger en smaakvoller is. Het is ook beter als je zelf je vis vacuüm trekt en invriest, zodat je zeker weet dat je een kwaliteitsvis beet hebt. Ontdooi 'm in de koelkast in een vergiet. Zo behoud je het beste de structuur van je vis. Wil je toch diepvriesvis kopen? Ga dan voor een filet die je makkelijk kunt bakken of met een snel sausje serveren. Ideaal op doordeweekse dagen."

Hoe lang moet vis garen in de oven?
"Vis is veel sneller gaar dan vlees. Reken 7 à 10 minuten voor een visfilet en een dertigtal minuten voor een vis met graat in een oven op 180°C. Daarenboven is het lekker als je vis nog mals en zacht is, zeker bij tonijn en zalm, toch? Breng op smaak met een beetje olijfolie, zout, peper … Mmm!"

Hoe zorg je ervoor dat vis niet uitdroogt in de oven?
"Door de bovenstaande gaartijden te respecteren (lacht) en – bijvoorbeeld – een hartige crumble op je vis te leggen. Het is niet alleen lekker, maar zorgt er ook voor dat het vocht in je vis blijft. Je maakt een snelle crumble met panko, gehakte nootjes, peterselie en olijfolie. Je kunt je vis ook oversauzen met een klassieke witte wijnsaus. Die valt altijd in de smaak!"

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen