Meest recente artikelen

Vakantieland: Italiaanse beroemdheden

Vakantieland: Italiaanse beroemdheden Artikel

Pizza, pasta en ijsjes...We kennen deze Italiaanse lekkernijen allemaal. Maar de Italiaanse keuken heeft nog veel meer te bieden dan deze klassiekers!

Wanneer we aan de Italiaanse keuken denken krijgen we spontaan het beeld van "La mamma" die omringd door de kleinkinderen in de weer is met olijfolie, tomaatjes en mozzarella. Ons idee van dit familiegebeuren in de keuken ontspringt uit de familiale culinaire traditie die Italië eigen is. Italianen doen namelijk niets liever dan gezellig samen koken en met de hele familie van een maaltijd genieten.

Uno, due, tre, quattro 

De traditionele Italiaanse maaltijd bestaat uit 4 gangen. Om te beginnen zijn er antipasti, verschillende hapjes met vlees, vis of groenten. Je kan uiteraard ook een beetje van alles nemen: in dit geval vraag je naar de antipasti misti of gemengde hapjes.

De antipasti worden gevolgd door een primo piatto. Bij dit voorgerecht kan je kiezen uit pasta, risotto of soep. Een spaghetti bolognese of risotto alla Milanese vòòr je steak zijn in Italië dus helemaal niet ongewoon!

Na het voorgerecht krijg je de secondo piatto, of het hoofdgerecht. Let op, als je vlees of vis bestelde als secondo piatto krijg je vaak niet meer op je bord dan je steak of tongfilet! Een slaatje of aardappelen moet je namelijk apart bestellen, en daarvoor kijk je best bij de contorni. Uit deze bijgerechtjes kan je onder andere een slaatje, wat gegrilde groenten of aardappeltjes uit de oven kiezen.

Italianen sluiten de maaltijd traditioneel af met een dolce, wat fruit of een verzameling van formaggi. Dit alles wordt uiteraard vergezeld door een espresso en, voor de liefhebbers, een digestivo zoals grappa of limoncello.

Benvenuti da me!

Zelf een Italiaans viergangenmenu ineenflansen? Helemaal niet moeilijk met de volgende recepten! 

 

Antipasti

Crostini con tonno e pomodori
Bruschetta met mozzarella en ansjovis
Spiesjes met kerstomaat en mozzarella
Grissini omwikkeld met gerookte zalm
>> Bekijk hier meer recepten voor Italiaanse hapjes.

Primo Piatto

Minestrone met gnocchi
Ravioli van aubergine en ricotta
Spaghetti met geroosterde tomaten en pesto
Risotto alla Milanese
>> Bekijk hier meer recepten voor voorgerechten.

Secondo Piatto

Escalope Milanese
Saltimbocca zonder kaas
Zeebaars met groentesalsa
Ossobuco

Meer dan 300 Italiaanse hoofdgerechten vind je hier.

Dolci

Panna cotta met frambozen
Tiramisu
Italiaanse zabaglione
Bekijk hier meer dan 20 dessertreceptren.

Buon appetito!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen