Meest recente artikelen

Tips voor gezondere snacks

Tips voor gezondere snacks Artikel

Kinderen een gezond tussendoortje laten eten, het is vaak een hele uitdaging. Deze gouden tips helpen je op weg.

 1. Betrek je kinderen bij het eten. Kinderen vinden het heerlijk om hun eigen maaltijden te bereiden. Neem ze mee als je boodschappen doet en laat ze mee koken. Op die manier krijgen ze meer interesse in eten, en als ze zelf hebben gekookt is de kans groter dat ze het eten ook opeten. Koken met kinderen is bovendien een ideale gelegenheid om hen iets te vertellen over gezond eten, en waarom dat zo belangrijk is voor hun lichaam.
 2. Ontdek het kind in jezelf! Wees creatief. Bedenk originele en leuke manieren om eten op te dienen en op te eten. Dit is vooral belangrijk als je nieuwe etenswaren (groenten en fruit) aanbiedt, en het zal je kind helpen gezonde eetgewoonten te ontwikkelen.
 3. Na schooltijd een slimme snack. Zorg voor een slimme snack-strategie: maak er een routine van om na schooltijd een gezond tussendoortje aan te bieden.
 4. Maak van de maaltijd een gezinsritueel. Eten met het hele gezin bevordert de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en het welzijn van een kind. De maaltijden zijn ook een uitgelezen moment om het kind te helpen een positieve houding te ontwikkelen rond voedsel en gezonde eetgewoontes aan te nemen.
 5. Geen woorden maar daden! Kinderen leren van het gedrag dat ze observeren, en ze nemen dit gedrag over. Als je zelf gezond eet en vaak groenten en fruit als tussendoortje neemt, zullen ze leren hetzelfde te doen. Zo nemen ze een goede gewoonte aan die hen bijblijft – een heel leven lang.
 6. Lukt het niet meteen? Probeer dan nog minstens een keer of negen! Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat kinderen die herhaaldelijk groente en fruit voorgeschoteld krijgen, eerder geneigd zijn om meer fruit- en groentesoorten te proeven. Leg bij iedere maaltijd kleine hoeveelheden van het 'nieuwe' voedsel (groente of fruit) op het bord van je kind, samen met iets anders dat het kind zeker lust. Door het voedsel herhaaldelijk aan te bieden en een consequente houding te hanteren, moedig je het kind aan om het nieuwe eten te proeven. Ook rolmodellen zijn hierbij van belang: geef zelf het goede voorbeeld wat je eetgewoonten betreft, en laat zien dat het 'normaal' is om evenwichtige maaltijden te eten.
 7. Moedig je kind aan. Kinderen leren het best door middel van positieve aanmoediging. Zorg er daarom voor dat maaltijden geen strijd worden. Als je kind weigert een bepaald soort fruit of groente te eten, neem dan niet je toevlucht tot dwang of straffen. Maak er niet te veel heisa rond en haal het bord weg. Blijf dezelfde soort fruit of groente aanbieden, en prijs je kind als het er toch een hapje van neemt!
 8. Geef je kind iets lekkers. Als iets lekker smaakt, is de kans groter dat je kind het eet. De uitdaging is dus gezonde dingen aantrekkelijk te maken! Voeg aan het fruit iets toe dat je kind lekker vindt, zoals chocolade.
 9. Zorg ervoor dat je altijd een voorraadje gezonde snacks bij de hand hebt, zoals fruit en groente. Als er gezonde snacks in huis zijn die kinderen vrij mogen pakken, is de kans groot dat ze er meer van gaan eten. Zet het fruit op een goed zichtbare plaats in huis, zoals op de tafel in de woonkamer of op het aanrecht.
 10. Afwisseling, afwisseling, afwisseling! Verandering van spijs doet eten: als je je kind steeds dezelfde soorten fruit en groente voorzet, gaat het zich uiteindelijk vervelen. Kies voor verse en kleurrijke vruchten en groenten. Wees creatief en bied het hele gezin eens exotische, ongewone fruit- en groentesoorten aan.

Wist je dat kinderen de inhoud van het winkelmandje bepalen? Dat blijkt uit onderzoek van Chiquita. Lees er hier meer over.

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen