Recept

Kapoen met roomrijst en girolles

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Zalig mals en lekker van smaak

bereiding

    Voorbereiding

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 150 °C.

  2. 2

    Haal de kapoen ongeveer een uur vooraf uit de koelkast, samen met 70 g boter.

  3. 3

    Snij nek, lever, hart en maag van de kapoen in stukjes.

  4. 4

    Neem een ovenschaal en beboter ze rijkelijk. Kruid de binnen- en buitenkant van de kapoen met peper en zout en wrijf ' m in met flink wat boter. Leg hem op z' n zijkant in de ovenschaal met de groenten en het fijngesneden orgaanvlees en de nek eromheen. Schuif de schaal in de oven en bak de kapoen ongeveer 1 uur per kilogram. Draai' m elke twintig minuten op de andere kant en overgiet de kapoen geregeld met de braadjus.

  5. 5

    Breng een flinke pan water aan de kook, doe er de rijst bij en breng weer aan de kook. Giet de rijst af wanneer het water opnieuw kookt en laat ' m uitlekken.

  6. 6

    Doe de melk en de room in een ruime pan en voeg er de vanillepeul (gespleten en het merg losgemaakt) en de andere specerijen aan toe. Breng aan de kook, doe er de rijst bij, roer even om en draai het vuur lager. Laat ongeveer 1 uur garen en roer geregeld om.

  7. 7

    Controleer of de kapoen gaar is door erin te prikken. Het sap dat uit het vlees loopt, moet mooi helder zijn. Haal de kapoen uit de oven, leg' m in een diepe schaal met de borst naar onderen en dek af met aluminiumfolie. Laat het vlees 20 minuten rusten voor u het versnijdt.

  8. 8

    Deglaceer intussen de braadschaal met wat water en giet de jus door een zeef. Bind de saus met 50 g boter en kruid eventueel bij met peper en zout.

  9. 9

    Stoof de sjalotjes glazig in de rest van de boter. Voeg er de girolles aan toe en bak ze mee, tot het vocht uit de paddenstoelen verdampt is en ze een beetje beginnen te kleuren aan de randen. Breng op smaak met peper en zout.

  10. 10

    Versnij de kapoen en serveer met de gebakken girolles, de saus en een schaaltje lauwe rijstpap erbij. Werk af met gehakte bieslook.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Kapoen met roomrijst en girolles

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!