Recept

Gevulde kool

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Oost-Europese lekkernij

bereiding

    Voorbereiding

  1. 1

    Snij de selder fijn. Hak de champignons, de bladpeterselie en het spek grof. Snipper de ui, knoflook en de blaadjes salie. Ontvel, ontpit en hak de tomaten in blokjes.  Week de broodkruim in melk en knijp uit. 

  2. 2

    Blancheer de savooikool in z’n geheel in lichtgezouten kokend water. Maak voorzichtig de buitenste, zacht geworden koolbladeren wat losser met een houten lepel maar zo, dat ze aan elkaar blijven. Het hele proces kan een tijdje duren (20 à 40 minuten, afhankelijk van de grootte van de kool).

  3. 3

    Haal de kool uit de pan en laat uitlekken. Leg ze voorzichtig open op het werkblad. Snij de binnenste kleine bladeren eruit en hak ze fijn. Vermeng met selder, champignons, kipgehakt, broodkruim, peterselie, knoflook, ui, salie en spek. Breng de vulling op smaak met peper en zout.

  4. 4

    Leg een bolletje vulling in het midden van de kool en vouw er wat koolblaadjes over. Vul verder op met farce en vouw telkens de binnenste blaadjes over de farce heen. Werk daarbij van binnen naar buiten, en begin bij de harde stronk. Vul verder op tot de farce volledig is opgebruikt en de kool zijn oorspronkelijke vorm en grootte teruggekregen heeft.

  5. 5

    Bind de kool samen met wat keukentouw en leg ze op het zwoerd in een braadpan met dikke bodem.

  6. 6

    Leg de tomaten rond de kool, leg het kruidentuiltje erbij en overgiet met de witte wijn. Breng op smaak met peper en zout.

  7. 7

    Zet het deksel op de pan en laat de kool zachtjes 3 uur garen op laag vuur. Lekker met gebakken aardappeltjes.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Gevulde kool

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!