Meest recente artikelen

Waarom genoeg vis eten goed voor je is

En wat als je er niet van houdt?

Waarom genoeg vis eten goed voor je is Artikel

Genoeg vis eten is een eenvoudige én smakelijke manier om je gezondheid een duwtje in de rug te geven. Vis zit boordevol gezonde vetten, vitaminen en eiwitten. Maar hoeveel vis moet je eten om gezond te blijven? En wat als je geen vis lust? Libelle Lekker weet raad.

We weten het: vis is gezond. Maar wat maakt vis nu precies zo voedzaam? Hoeveel vis moet je eten om goed bezig te zijn – en tellen vissticks dan gewoon mee? (Spoiler: niet helemaal.) En hoe zit het met vegetariërs, veganisten en vishaters?

Waarom genoeg vis eten écht een goed idee is

Vis is niet alleen lekker (als hij goed is klaargemaakt), de vinnige zwemmer zit ook bomvol gezondheidsvoordelen. Vooral vette vis – zoals zalm, makreel, haring en sardines – is een echte vitaminebom.

Wat is er zo bijzonder aan vis?

Vis zit vol goede stofjes…

  • Omega 3-vetzuren: goed voor je hart, hersenen én humeur (ook op maandag).
  • Vitamine D: zeker in de winter een opsteker, want met zonlicht alleen kom je er dan niet.
  • Hoogwaardige eiwitten: top voor de spieropbouw én een langer verzadigd gevoel.
  • Vitamine B12, jodium en selenium: onmisbaar voor je zenuwstelsel, schildklier en weerstand.

Wat is ‘genoeg’: hoeveel vis moet je eten?

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om twee keer per week vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis. Denk: een moot zalm bij de lunch of een stukje makreel. Zo krijg je voldoende omega 3-vetzuren en micronutriënten binnen. Telt niet mee: gefrituurde vis (Sorry, Kapitein Iglo).

Ik lust geen vis, wat nu?

Geen paniek! Eet je vegetarisch of krijg je de kriebels bij het woord ‘sardientje’? Dan bestaan er alternatieven om toch genoeg essentiële voedingsstoffen op te nemen.

  • Omega 3: kies voor lijnzaad(olie), chiazaad of walnoten. Al bevatten ze niet exact dezelfde vetzuren als vis, ze helpen je wel een eind op weg.
  • Vitamine B12: vind je enkel in dierlijke producten. Vegetariërs en vegans kiezen best voor verrijkte producten of supplementen.
  • Vitamine D: haal je uit zonlicht, maar in de winter is een supplement slim.
  • Eiwitten: plantaardige toppers zijn onder andere peulvruchten, tofu en tempeh.

 Genoeg vis eten: makkelijk, met deze recepten

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen