Verjaardagstaart 1
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 170°C, vet 2 ronde bakvormen van 20 cm diameter in en bestuif met bloem (of gebruik een bakspray).
-
2
Splits de eieren en klop de eiwitten stijf en glanzend in een schone kom.
-
3
Klop de boter samen met de kristalsuiker en het vanille-extract tot een geheel, voeg de eidooiers toe en klop verder tot een witte, luchtige crème. Spatel er voorzichtig de helft van de eiwitten onder.
-
4
Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder en het zout en voeg de droge massa bij je boter-eimengsel, spatel deze mee onder het beslag tot alle bloem wordt opgenomen en spatel als laatste de resterende eiwitten er mee onder. Verdeel het beslag in twee gelijke delen over de bakvormen, bak 30 minuten in de oven en controleer met een satéprikker of de cakes klaar zijn.
-
5
Laat de cakes minimaal 10 minuten in de bakvorm afkoelen, ontvorm voorzichtig en laat ze nadien volledig verder afkoelen op een rooster.
-
6
Smelt de chocolade au bain-marie. Gebruik hiervoor een steelpannetje met een beetje water op een zacht vuur en zet er een hittebestendige kom in om de chocolade te laten smelten (let op: de kom mag het water niet raken).
-
7
Maak de botercrème. Klop de boter zacht tot mayonaisetextuur. Voeg de poedersuiker toe en klop verder tot een wit, zacht en luchtig geheel. Voeg als laatste de witte gesmolten chocolade toe en klop verder tot je een zijdezachte botercrème krijgt
-
8
Werk de taart af. Plaats één cake op een taartstandaard en bestrijk met een rijkelijke laag botercrème, verdeel gelijkmatig en plaats de andere cake ondersteboven op deze laag (zo krijg je een mooi vlak oppervlak bovenaan).
-
9
Verdeel de resterende botercrème over de boven- en zijkanten en strijk mooi glad. Werk af met sprinkels langs de zijkant en maak bovenaan de taart een cijfer naar keuze.