Recept

Tomatenfricot

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Lezeres Nathalie heeft mooie zomerse herinneringen aan dit lekkere stoofpotje.

Nathalie: “Mijn oma en mama maakten vroeger op het einde van de zomer, als de tomaten goedkoop en overvloedig voorhanden waren, een soort stoofvlees met veel verse tomaten. Op het einde werden er aardappelen meegekookt, en alles werd bestrooid met peterselie. Ik maak het zelf minstens een keer per jaar.”

bereiding
 1. 1

  Breng een grote pot water aan de kook en blancheer de verse tomaten heel kort om ze te kunnen pellen. Vind je dit te veel werk, gebruik dan gepelde tomaten uit blik. Dan kun je deze stap overslaan. Pel de uien en snij ze grof. Snipper de peterselie.

 2. 2

  Kruid het vlees met peper en zout. Bak de blokjes in een grote, het liefst gietijzeren pot rondom bruin in de gesmolten boter. Neem het vlees uit de pan en bak daarna de uien in dezelfde boter glazig.

 3. 3

  Voeg de ontvelde tomaten, 2/3 van de fijngehakte peterselie en het vlees weer toe aan de pan. Voeg water toe tot alles mooi onderstaat. Breng aan de kook en laat 1 uur op een zacht vuur sudderen.

 4. 4

  Schil de aardappelen, snij ze in stukjes en voeg ze bij de stoofpot. De consistentie moet nog ‘soeperig’ genoeg zijn om de aardappelen in te koken. Is dat niet zo, voeg dan nog wat water toe. Laat het geheel nog 30 minuten sudderen, of tot de aardappelen gaar zijn. Kruid met peper en zout en strooi er de rest van de peterselie over.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Tomatenfricot

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!