Recept

Preisoufflé

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Weinig zo delicaat als soufflé! Tijdens het verhitten in de oven zorgen het eiwit, de lucht en de vochtverdamping ervoor dat de massa gaat ‘souffleren’of ‘opblazen’. 

Tip! Gebruik vers eiwit op kamertemperatuur. Dat neemt tijdens het kloppen meer lucht op, waardoor de soufflé meer volume krijgt.

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 210°C. Verwijder het uiterste groene deel en de wortel van de prei en snij de stengels overlangs door. Spoel ze goed en snij ze in fijne halve ringen. Smelt een klontje boter en stoof de prei helemaal zacht. Kruid met peper en zout.

  2. 2

    Snij de kaas in stukjes. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg dan de bloem toe. Roerbak 1 minuut en blus met de melk. Blijf goed roeren tot je een ingedikte saus krijgt. Voeg de gestoofde prei en de kaas toe en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Bewaar 1/3 van het beslag in een aparte kom.

  3. 3

    Splits de eieren. Voeg aan 2/3 van het beslag één voor één de eidooiers toe en meng goed. Klop de eiwitten volledig stijf met een snufje zout. Spatel de eiwitten heel voorzichtig door het beslag.

  4. 4

    Vet 6 ramequins in met bakspray of boter. Zet ze in een hoge ovenschaal en vul ze tot 2/3 met het beslag met de eidooiers. Wrijf de bovenkant vlak. Giet kokend water in de ovenschaal tot de ramequins voor 1/3 onder water staan. Bak de soufflés 25 minuten in de oven.

  5. 5

    Voeg de room toe aan het overgelaten deel van het beslag. Bewaar het in de koelkast.

  6. 6

    Neem de soufflés uit de oven en uit de ovenschaal. Laat ze volledig afkoelen.

  7. 7

    Snij ze met een mes los en leg ze in een lager en breder ovenschaaltje. Laat ze enkele uren tot 1 nacht afkoelen. Verwarm kort voor het serveren de oven voor op 210°C. Giet de overgebleven roomsaus over de soufflés en bak ze 10 à 12 minuten in de oven. Werk ze af met de oregano en serveer meteen.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Preisoufflé

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!