Recept

Hoge kerstbiscuit met advocaat

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Sofie: "Voor een biscuit heb je in principe geen zelfrijzende bloem nodig. De eieren zorgen ervoor dat het gebak rijst. Vertrouw je het niet, dan kun je voor alle zekerheid 5 gram bakpoeder aan de bloem toevoegen." 

bereiding
 1. 1

  Beboter en bebloem de vormen (3 springvormen van 20 cm) (of bekleed ze met bakpapier). Verwarm de oven voor op 200°C, boven- en onderwarmte. Zeef de bloem met het maïszetmeel.

 2. 2

  Klop de eieren met de suiker op de hoogste snelheid tot een stevig crèmekleurig schuim, met 2 à 3 keer het oorspronkelijke volume. Het schuim is stevig genoeg als je er met een spatel een streep kunt in trekken die niet dichtvloeit. Spatel het gezeefde mengsel van gezeefde bloem en maïszetmeel heel voorzichtig onder het eimengsel zodat het luchtig blijft. Verdeel het beslag gelijk over de drie vormen. Bak de biscuits alle drie tegelijk 17 minuten in de oven.

 3. 3

  Test met een prikker of de biscuits gaar zijn. Haal ze uit de oven, ontvorm meteen en laat ze op een rooster afkoelen.

 4. 4

  Maak de crème au beurre. Klop de boter in 5 minuten tot een luchtige witte massa. Klop er beetje bij beetje de poedersuiker door, tot je een dikke crème krijgt die je goed kunt spuiten. Voeg indien nodig extra poedersuiker toe. Breng de crème au beurre op smaak met de advocaat en meng goed. Doe het mengsel in een spuitzak met ronde spuitkop.

 5. 5

  Maak de slagroomvulling. Klop de slagroom met de suiker stijf en breng op smaak met advocaat naar smaak. Doe het mengsel in een spuitzak met gekarteld mondje.

 6. 6

  Snij de drie afgekoelde biscuits horizontaal doormidden. Leg de onderste helft van een biscuit op een draaischotel. Spuit advocaatslagroom op het gebak (blijf een centimeter van de rand) en dek af met de andere helft van de biscuit (bovenkant naar boven dus). Spuit ook een laag slagroom boven op de biscuit, leg er de bovenste helft van een tweede biscuit op met de bovenkant naar beneden (snijvlak naar boven).

 7. 7

  Doe er weer een laagje slagroom op en leg er dan de andere helft van de biscuit op met de rechte kant naar boven. Dan weer een laagje slagroom, en vervolgens de onderste helft van de resterende biscuit met de snijkant naar onder, de rechte kant naar boven. Hou voldoende slagroomvulling over om op de zijkant een kerstboom te spuiten.

 8. 8

  De zesde biscuithelft blijft over of kun je voor een extra hoge taart mee gebruiken. Druk de laagjes aan en verwijder eventuele randjes slagroom die tussen de laagjes biscuit komen piepen door met een paletmes alles glad te strijken. Dat gaat het beste door je paletmes langs de rand te houden en de draaischotel te draaien. Werk dan de bovenkant en de zijkant van de taart af met crème au beurre: spuit er eerst met de spuitzak een laagje op en strijk dit glad met een paletmes.

 9. 9

  Spuit met de rest van de slagroomvulling een kerstboom op de taart die je afwerkt met suikerdecoratie en een koekje of chocolaatje in stervorm bovenaan. Bestuif de taart met poedersuiker en bewaar ze in de koelkast.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Hoge kerstbiscuit met advocaat

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!