Recept

Gegrilde zalm met misosoep

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Loïc: “Dit gerecht brengt me zo terug in Japen... Mijn vriendin en ik worden wakker in Kinosaki Onsen, een klein dorpje vol warmwaterbronnen. Het is koud. Buiten is er sneeuw. We zitten aan een grote glaspartij en genieten van het uitzicht. Van het moment. Klaar voor het ontbijt: dat is verdeeld in vele kommetjes op een grote rechthoekige schaal. Een kommetje perfect gekookte witte rijst, een gegrilde zalmmoot, een misosoep en nog veel andere kleinigheden. Het perfecte begin van onze vakantie in Japan!”

Dit gerecht moet 1 nacht rusten!

bereiding
  1. 1

    Maak de dashi. Doe de gedroogde kombu en de gedroogde shiitakes in 0,5 liter water en laat voor het beste resultaat een nacht rusten in de koelkast. Deze fase is optioneel, maar vraagt weinig moeite en maakt het zoveel lekkerder.

  2. 2

    Verwarm het vocht op een middelmatig vuur tot net onder het kookpunt. Hou het 10 minuten op die temperatuur. Laat het zeker niet koken! Haal het vocht vervolgens van het vuur en doe er onmiddellijk de katsuobushi bij. Laat nog 10 minuten rusten. Zeef daarna de dashi. Dit is dé basis van de Japanse keuken.

  3. 3

    Spoel de rijst in koud water tot het water helder is. Doe de rijst vervolgens in een rijstkoker (of een kookpot) en voeg 100 milliliter koud water toe. Laat de rijst 10 minuten rusten voor je hem gaat koken. Kook de rijst volgens het programma van je rijstkoker. Meestal is dat een programma van 20 minuten.

  4. 4

    Gebruik je een gewone kookpot, hou de rijst dan van het begin tot het einde bedekt! Doe de pot nooit open. Breng de rijst aan de kook. Zodra je hoort dat het hard begint te koken, zet je het vuur op minimum. Laat dan nog 10 minuten verder koken. Zet de pot van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten rusten. Niet aanraken! Hou het deksel dicht en heb vertrouwen. Het lukt elke keer.

  5. 5

    Zet de gedroogde wakame onder in een beetje kokend water. Enkele minuten later is de wakame klaar om te gebruiken.

  6. 6

    Snij de tofoe in blokjes. Maak de lente-uitjes schoon en snipper ze fijn.

  7. 7

    Zet de grill van de oven op de hoogste stand. Meng ondertussen 2 koffielepels misopasta met de mirin tot een smeerbaar goedje. Smeer de zalm aan beide kanten in en gril de vis 3 minuten per kant in de oven. De vis moet een beetje kleur pakken, maar nog rozig zijn vanbinnen. Hij mag zeker niet te gaar zijn.

  8. 8

    Meng 4 eetlepels misopasta onder 400 milliliter dashi. Zorg ervoor dat de misopasta volledig opgelost is. Voeg dan de tofoe toe en verwarm tot een hete soep. De soep mag niet koken, want dat zou de tofoe compleet verwoesten. Serveer de soep in een kommetje en werk af met de wakame en de lente-uitjes.

  9. 9

    Schik de gegrilde zalm op een kommetje rijst en overgiet met eventueel nog wat resterende dashi. Kruid met peper en zout naar smaak. Serveer samen met de soep.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Gegrilde zalm met misosoep

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!