Recept

Groenten-gehaktballen met winterstoemp

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Redactrice Sofie: “Maak je gehaktballen lichter door een deel van het gehakt te vervangen door een extra portie groenten. Ja, de jus voegt extra vet toe aan je gerecht, maar is zó lekker! En natuurlijk kun je ’m ook weglaten.” 

bereiding
  1. 1

    Maak de champignons schoon en hak ze fijn in een foodprocessor. Schil de wortelen, pel de ui en hak ze ook heel fijn. Stoof de groenten zacht in een pan met olijfolie. Laat afkoelen.

  2. 2

    Snipper de peterselie fijn en meng de helft ervan door het gehakt. Voeg ook het ei en de gestoofde groenten toe. Meng er dan zoveel paneermeel door als nodig is voor een mengsel waar je mooie balletjes van kunt rollen. Kruid met peper en zout. Maak je handen nat en rol 12 ballen.

  3. 3

    Maak de stoemp. Schil de aardappelen en de knolselder, snij ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Maak intussen de preistengels schoon, snij ze in ringen van 1 centimeter en stoof ze glazig in een pan met boter. Giet er een glas water bij en laat zachtjes garen.

  4. 4

    Bak de gehaktballen in een pan met antikleeflaag, in wat boter of olie op middelhoog vuur goudbruin en gaar.

  5. 5

    Giet de aardappelen en de knolselder af, laat uitdampen en plet met een pureestamper. Laat de prei uitlekken in een zeef, doe ’m bij de puree en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Roer goed en voeg de melk en de boter toe.

  6. 6

    Haal de balletjes uit de pan en blus de pan met kalfsfond. Laat inkoken. Serveer de balletjes op de stoemp, met daarin een putje voor de jus. Werk af met de overige peterselie en sprenkel er wat citroensap over.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Groenten-gehaktballen met winterstoemp

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!