Recept

Gelakte lamsbout met kruidige parelcouscous

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Redactrice Sofie: “Bij kerst horen voor mij kruiden en specerijen. Inspiratie vind ik vooral in het Midden-Oosten: heerlijk, die keuken. Granaatappelmelasse is een typisch ingrediënt uit die regio. Het is ingekookt granaatappelsap, een soort siroop dus. Je vindt het in grotere supermarkten in flesjes bij de wereldkeuken.”

TIP! Bekleed je braadschotel met aluminiumfolie: dat wordt gedaan omdat de melasse nogal plakkerig is en snel verbrandt, met vervelende afwas tot gevolg. De folie beschermt de braadschotel.

bereiding
 1. 1

  Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte.

 2. 2

  Pel de knoflook en snij elk teentje in 4 lange stukjes. Prik 8 keer in de lamsbout en stop in elk gaatje een stukje knoflook.

 3. 3

  Bekleed een braadschotel met aluminiumfolie. Meng de granaatappelmelasse met 2 eetlepels water en het harissapoeder en bestrijk er het vlees mee. Kruid met peper en zout. Leg het vlees in de braadschotel, dek losjes af met aluminiumfolie en laat het 90 à 100 minuten garen in de oven. Bestrijk het elk halfuur opnieuw met het melassemengsel uit de braadschotel.

 4. 4

  Spoel de butternut en halveer ’m in de lengte. Verwijder de zaden. Snij de butternut in halvemaantjes van zo’n 2 centimeter dik (de grootste kun je nog een keer halveren). Leg ze op een bakplaat en kruid ze met de zwarte peper, het chilipoeder, het komijnpoeder en een snuif zout. Sprenkel er 2 eetlepels olijfolie overheen en zet de butternut 45 minuten voor het einde van de gaartijd van het vlees 30 minuten mee in de oven. Schep halverwege een keertje om.

 5. 5

  Pel de rode ui en snij ’m in vieren. Snipper één kwartje fijn voor de dressing. Snij de rest in fijne reepjes en doe deze met de pompoenpitten bij de butternut. Laat 5 à 10 minuten mee garen in de oven. Haal de bakplaat dan uit de oven.

 6. 6

  Kook intussen de parelcouscous zoals aangegeven op de verpakking. Maak een dressing van de fijngesnipperde rode ui, de azijn, mosterd, honing en 4 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Meng de parelcouscous met de granaatappelpitjes, verse munt en de dressing. Kruid met peper en zout en schep goed om.

 7. 7

  Check met een keukenthermometer de kerntemperatuur van het vlees, die moet 60 à 63°C bedragen voor mooi rosé vlees. Het kan zijn dat dit in jouw oven iets langer duurt: elke oven werkt anders en oventijden zijn altijd richttijden. Is het vlees klaar, haal het dan uit de oven, verpak het in aluminiumfolie en laat het 15 minuten rusten alvorens aan te snijden.

 8. 8

  Serveer het lamsvlees in plakken, met de lauwe, kruidige parelcouscous en de pompoen. Geef er eventueel wat labneh bij.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Gelakte lamsbout met kruidige parelcouscous

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!