Recept

Chocolaagjestaart

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Lezeres Natalie: “Ik leerde dit dessert maken dankzij ‘ons moeke’, mijn grootmoeder langs moeders zijde. Zij ontdekte het recept in een Libelle uit de jaren 50. Als er vroeger op zondag volk over de vloer kwam of als er een feest was, maakte ze deze chocolaagjestaart. In mei 2017 is ‘ons moeke’ overleden, maar als ik dit dessert maak is heel de familie blij en proeven we haar aanwezigheid in ‘haar’ dessert. Mijn broer en ik zijn er zot van, en eten zonder problemen meerdere stukken. Ons moeke noemde het ‘driekleuren chocolade’ en zo noemen wij het nog steeds."

bereiding
  1. 1

    Bekleed een ronde springvorm met vershoudfolie. Laat voldoende folie over de randen hangen, zodat je de folie volledig kunt dichtvouwen.

  2. 2

    Start met de laag van witte chocolade. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Smelt de witte chocolade au bain-marie in 5 eetlepels melk. Klop de slagroom op en de eiwitten stijf. Spatel de slagroom en daarna de eiwitten voorzichtig door de chocolade. Knijp de gelatine uit en smelt 'm in 3 eetlepels warme melk. Roer voorzichtig door de witte chocoladecrème en stort in de springvorm. Zet 30 minuten in de diepvriezer tot de laag hard is.

  3. 3

    Smelt de melkchocolade au bain-mariein 5 eetlepels melk. Laat de gelatine weken in koud water. Meng de eidooiers met de bloemsuiker. Klop de slagroom en de eiwitten op. Spatel de dooiers, de slagroom en daarna de eiwitten voorzichtig door de chocolade. Knijp de gelatine uit en smelt 'm in 3 el warme melk. Roer voorzichtig door de gesmolten melkchocoladecrème. Neem de vorm uit de vriezer en doe er het melkchocolademengsel op. Zet 30 minuten in de diepvriezer.

  4. 4

    Smelt de fondantchocolade au bain-marie in 5 eetlepels melk. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Meng de eidooiers met de bloemsuiker. Klop de slagroom en de eiwitten op. Spatel de dooiers, de slagroom en daarna de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door de chocolade. Knijp de gelatine uit en smelt 'm in 3 eetlepels warme melk. Roer voorzichtig door de fondantchocolade-crème. Neem de vorm uit de vriezer en schenk er de laag fondantchocolade in.

  5. 5

    Verkruimel de petit-beurrekoekjes en meng met de gesmolten boter. Doe de kruimels in de vorm, dit wordt later de bodem van je dessert. Zet het geheel minstens 2 uur in de diepvriezer tot de lagen hard zijn.

  6. 6

    Draai de vorm voorzichtig om op een bord en verwijder de vershoudfolie. Werk af met aardbeien, frambozen, rode besjes... naar keuze - zo werk je meteen ook de kreukjes van de vershoudfolie bovenaan weg.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Chocolaagjestaart

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!