Recept

Vijgen-sinaasappelbrood

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Een bijzonder broodje dat heerlijk is bij een kaasplank, bijvoorbeeld.

Maak het voordeeg zoals beschreven in het recept voor basis zuurdesembrood.

Dag 1
  1. 1

    Meng het voordeeg met het water. Voeg de bloem en het meel toe en nadien het zout toe. Laat het deeg rusten op kamertemperatuur en stretch het deeg 4 keer om de 30 minuten, laat het tussen elke stretch opnieuw rusten.

  2. 2

    Snij intussen de vijgen in vier en laat ze 20 minuten weken in water. Laat het deeg nog eens 1 uur rusten op kamertemperatuur. Giet het water van de vijgen af en voeg de geweekte vijgen en de sinaasappelschil toe aan het deeg. Laat opnieuw 1 uur rijzen.

  3. 3

    Verdeel het deeg in 2 delen en bol ze op tot broden. Leg ze in een rijsmandje en dek af met een handdoek. Laat ze 1 nacht rusten in de koelkast.

Dag 2
  1. 1

    Verwarm je oven voor op 260°C (of de maximumtemperatuur). Zet een gietijzeren pot met deksel in de oven om hem mee op te warmen.

  2. 2

    Haal de pot uit de oven als die op temperatuur is. Haal het deksel van de pot en strooi een laagje bloem in de pot. Haal je brooddeeg uit het rijsmandje, zorg dat ook dat een laagje bloem heeft en laat het deeg voorzichtig in de pot glijden. Zet het deksel er weer op.

  3. 3

    Bak 20 minuten op 260°C. Bak nadien 10 minuten op 220°C Bak de laatste 10 tot 15 minuten zonder het deksel. Klinkt je brood hol als je er er onderaan op klopt? Dan is het klaar.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Vijgen-sinaasappelbrood

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!