Recept

100% roggebrood

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Een heerlijk gezond roggebrood.

Bereid het voordeeg zoals voor het basis zuurdesembrood.

Dag 1
 1. 1

  Meng het voordeeg met water. Voeg de bloem, het meel, de zaden en nadien het zout toe. Kneed tot een soepel deeg.

 2. 2

  Laat het deeg 30 minuten afgedekt rusten op kamertemperatuur en stretch het vervolgens uit. Vorm er weer een bal van en laat opnieuw 30 minuten rusten. Herhaal dit proces in totaal 4 keer (in totaal duurt dat dus ongeveer 2 uur).

 3. 3

  Laat het deeg hierna nog 2 uur afgedekt rusten op kamertemperatuur. Stretch het na 1 uur.

 4. 4

  Verdeel het deeg in 2 delen en bol ze op tot broden. Bestrooi ze met extra zaden. Leg de broden in een rijsmandje, dek af met een handdoek en laat ze 1 nacht rusten in de koelkast.

Dag 2
 1. 1

  Verwarm de oven voor op 260°C (of de maximumtemperatuur van jouw oven). Zet 2 gietijzeren braadpannen met deksel in de oven en laat ze mee voorverwarmen.

 2. 2

  Haal de pannen uit de oven wanneer die voorverwarmd is. Haal het deksel van de pan en strooi een laagje bloem op de bodem. Haal het brooddeeg uit het rijsmandje, zorg dat ook dat een laagje bloem heeft en laat het deeg voorzichtig in de pan glijden. Herhaal met het tweede brood. Zet de deksels op de pannen.

 3. 3

  Bak 20 minuten op de hoogst mogelijke temperatuur. Verlaag dan de oventemperatuur en bak nog 10 minuten op 220°C. Haal het deksel van de pan en bak nog 10 tot 15 minuten zonder deksel. Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je er onderaan op klopt. Laat afkoelen op een rooster.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

100% roggebrood

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!