Recept

Traag gegaarde groenten en buikspek in zoutkorst

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Niet enkel vis of vlees kun je garen in zoutkorst, hippe chefs en restaurants doen het ook met groenten. Een zoutkorst zorgt er namelijk voor dat de groenten lekker sappig blijven. De korst werkt als een isolerend laagje, waardoor er geen vocht kan ontsnappen en de groenten gelijkmatig garen in hun eigen vocht. Op die manier blijven de pure smaken behouden en worden het echte smaakbommetjes.

bereiding
 1. 1

  Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de groenten en de aardappelen grondig. Leg een groot vel aluminiumfolie op een bakplaat en laat het zeker 10 cm over de randen hangen. Leg hierop de groenten, de aardappelen en het buikspek. Kruid met voldoende peper en verdeel de tijm over het vlees.

 2. 2

  Klop de eiwitten los en meng met het zout. Verdeel het zout over de groenten en het vlees, druk goed aan, vouw de aluminiumfolie over de randen van het zout en zorg dat alles volledig bedekt en afgesloten is. Zet 2 uur in de oven.

 3. 3

  Maak intussen de salieboter met knoflook. Hak de salieblaadjes fijn en plet de knoflook. Smelt de boter in een pannetje tot ze goudbruin kleurt, leg hierin de salie en de knoflook en laat 30 seconden sudderen. Giet de boter in een kommetje en laat afkoelen in de koelkast. Meng af en toe de boter door elkaar en laat ze volledig opstijven.

 4. 4

  Haal de bakplaat uit de oven, verwijder de zoutkorst, snij de groenten in stukken en het buikspek in plakken. Kruid alles bij met peper. Serveer met de knoflook-salieboter.

 5. 5

  Een korstje? Haal het buikspek vanonder de zoutkorst, maar laat de groenten liggen eronder om ze warm te houden. Zet de oven op grillstand. Verwijder het zout van het buikspek en leg het in een ovenschaal. Zet de schaal 10 minuten onder de grill zodat het spek een krokant korstje krijgt.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Traag gegaarde groenten en buikspek in zoutkorst

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!