Kruidig geroosterde gans met portsaus
  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:
Recept

Kruidig geroosterde gans met portsaus

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C. Plet alle specerijen voor de kruidenrub in een vijzel fijn. Spoel de gans, dep ze droog met keukenpapier en wrijf ze in met olijfolie en de kruidenmix.

  2. 2

    Schrob de clementines onder koud water, dep ze droog, prik ze in met een vork en stop ze in de holte van de gans, samen met 1 takje rozemarijn.

  3. 3

    Doe de ui, wortel, selder, laurier en de overige rozemarijn in een braadslee met rooster en overgiet met 150 ml water. Leg de gans op de rooster en zet 1 uur in de oven.

  4. 4

    Verlaag de temperatuur naar 140°C en laat nog 2 uur verder roosteren. Maak intussen een bijgerecht naar keuze, bijvoorbeeld kaneelappeltjes en veenbessencompote.

  5. 5

    Prik met een naald in de gans: als het vocht helder is, is de gans gaar. Neem uit de oven, wikkel de vogel in aluminiumfolie en laat 20 minuten rusten.

  6. 6

    Schep de groenten uit de braadslee. Zet ze op het vuur, blus met port (of sherry) en de bouillon, roer de aanbaksels los en laat 3 minuten inkoken. Bind met de in een scheutje water losgeroerde bloem en laat nog 2 à 3 minuten pruttelen.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C. Plet alle specerijen voor de kruidenrub in een vijzel fijn. Spoel de gans, dep ze droog met keukenpapier en wrijf ze in met olijfolie en de kruidenmix.

  2. 2

    Schrob de clementines onder koud water, dep ze droog, prik ze in met een vork en stop ze in de holte van de gans, samen met 1 takje rozemarijn.

  3. 3

    Doe de ui, wortel, selder, laurier en de overige rozemarijn in een braadslee met rooster en overgiet met 150 ml water. Leg de gans op de rooster en zet 1 uur in de oven.

  4. 4

    Verlaag de temperatuur naar 140°C en laat nog 2 uur verder roosteren. Maak intussen een bijgerecht naar keuze, bijvoorbeeld kaneelappeltjes en veenbessencompote.

  5. 5

    Prik met een naald in de gans: als het vocht helder is, is de gans gaar. Neem uit de oven, wikkel de vogel in aluminiumfolie en laat 20 minuten rusten.

  6. 6

    Schep de groenten uit de braadslee. Zet ze op het vuur, blus met port (of sherry) en de bouillon, roer de aanbaksels los en laat 3 minuten inkoken. Bind met de in een scheutje water losgeroerde bloem en laat nog 2 à 3 minuten pruttelen.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.