Recept

Lamsbout met gratin dauphinois

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 250 °C. Halveer 3 teentjes knofl ook. Maak met een scherp mes een paar insnijdingen in het lamsvlees en duw er een half teentje knofl ook en enkele korte takjes rozemarijn in. Kruid het vlees met peper en zout.

  2. 2

    Schil de aardappelen, spoel ze en snijd ze in fijne plakjes. Bestrijk de binnenkant van een ovenschotel met het resterende knofl ookteentje. Leg de aardappelen dakpansgewijs in de ovenschotel. Meng de melk met de room, kruid met peper en zout. Giet het mengsel over de aardappelen, leg er een takje tijm over.

  3. 3

    Smelt de helft van de boter in een pan. Bak op het vuur de lamsbout rondom aan. Voeg de sjalotten toe en bak ze even mee.

  4. 4

    Zet de pan en de gratin dauphinois in de oven, voeg de rest van de boter in vlokjes aan het lamsvlees toe en laat in de oven braden gedurende 45 à 50 minuten, lepel er regelmatig het braadvocht over. Beide gerechten zijn tegelijk klaar.

  5. 5

    Haal het vlees uit de oven. Laat het rusten onder aluminiumfolie. Maak de aanbakresten in de ovenschotel los met het borrelglaasje cognac of de wijn, voeg eventueel enkele eetlepels water en de sausbinder toe en laat tot sausdikte inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Serveer het in plakjes gesneden lamsvlees met de gegratineerde aardappelen. Lekker met boontjes.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Lamsbout met gratin dauphinois

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!