Recept

Kerstgebraad met sinaasappelsaus en wortelcrème

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Scoor bij vrienden en familie met dit kerstgerecht

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 150° C. Breng de honing met het sinaasappelsap, de tijm, de marjolein en een krakje peper aan de kook en laat 10 minuten op een laag vuur trekken. Verwijder de tijm en de marjolein en laat afkoelen. Pel en snij de ui in halve ringen.

  2. 2

    Verhit in een braadpan de olie met de boter en bak het gebraad in 5 minuten rondom bruin. Bak de uiringen de laatste 2 minuten mee tot ze glazig zijn. Verdeel de ringen over de ovenschaal en leg het gebraad erop. Maak enkele inkervingen en steek er de knoflookteentjes en de takjes rozemarijn in. Bestrijk het gebraad royaal met het honingmengsel en bak het 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Bestrijk de bovenkant een paar keer met het honingmengsel. Zet de oven op 80° C en laat nog 10 minuten nagaren.

  3. 3

    Was de aardappelen. Haal met een appelboor het middelste uit de aardappelen. Snij het teenje knoflook in 8 plakjes. Leg op elk reepje spek een stukje knoflook, een takje rozemarijn en een salieblaadje, rol op en steek de rolletjes in de aardappelen. Leg de aardappelen in een beboterde ovenschaal, strooi er royaal peper en fleur de sel over. Bak 35 minuten in een voorverwarmde oven van 200° C.

  4. 4

    Schil 2 sinaasappelen heel dun met een dunschiller, probeer niet te veel wit mee te nemen want dat is bitter. Hak de schil fijn en blancheer ze ongeveer 3 minuten in kokend water. Laat uitlekken. Pers het sap van de sinaasappelen (die je geschild hebt). Snij de partjes van de andere 2 sinaasappelen tussen de vliezen uit, vang het sap op. Hou partjes en schilletjes apart.

  5. 5

    Breng 3 dl gevogeltebouillon aan de kook met 3 el honing en 2 el rode wijnazijn. Voeg het sinaasappelsap toe en laat 15 minuten inkoken. Doe er de sinaasappelpartjes en de schilletjes bij. Zeef de saus, roer er een klontje boter door en kruid met peper en zout. Bind eventueel nog wat met sausbinder.

  6. 6

    Schil de wortelen, snij ze in stukjes en kook ze gaar in gezouten water. Laat ze uitlekken, pureer ze met de mosterd en de room, kruid met peper en zout.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Kerstgebraad met sinaasappelsaus en wortelcrème

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!