Recept

Laagjescake met aardbeien en balsamicoazijn

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Heerlijke cake met een apart tintje

bereiding

    De cake

  1. 1

    Knip voor elke bakvorm een stuk bakpapier uit ter grootte van de bodem van de springvorm en klik het papier vast tussen de bodem en de rand van de vorm. Beboter en bebloem de vorm.

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom.

  2. 2

    Klop de boter en suiker voor de cake luchtig met een elektrische handmixer (ongeveer 5 min). Meng er de citroenzeste door. Klop er één voor één de eieren door, voeg bij elk ei al een eetlepel gezeefde bloem toe. Voeg dan afwisselend de yoghurt en het bloemmengsel toe, meng op het einde de kokosnoot erdoor.

    Verdeel het beslag over de drie bakvormen en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake even afkoelen in de vormen, ontvorm ze en laat volledig afkoelen op een rooster.

  3. 3

    Spoel de aardbeien, snij het kroontje eruit en snij in kleine stukjes. Meng met de suiker, de balsamicoazijn en het vanille-extract. Breng aan de kook en laat even zachtjes pruttelen: het fruit moet zacht worden, maar zijn vorm behouden. Als de vruchten toch te veel vocht zouden afgeven, giet ze dan door een zeef, vang het kookvocht op en laat dat verder inkoken. Giet de siroop terug bij het fruit en laat afkoelen in de koelkast.

  4. De meringuebotercrème

  5. 4

    Breng de aardbeien, de balsamicoazijn en 2 el van de suiker aan de kook. Laat op middelhoog vuur enkele minuten borrelen tot het fruit zacht is en de vloeistof lichtjes ingekookt is. Laat even afkoelen en pureer dan het mengsel. Laat volledig afkoelen in de koelkast.

    Doe de eiwitten en rest van de suiker in een hittebestendige kom. Zet de kom op een ruime pan zachtkokend water, zonder dat de bodem van de kom het water raakt. Klop handmatig (of elektrisch op lage snelheid) tot alle suiker is opgelost en het mengsel een temperatuur van 65°C heeft bereikt. Neem de kom dan van het water af en klop op hogere snelheid verder tot het mengsel afgekoeld is (8 minuten). Voeg geleidelijk de boter toe en klop nog enkele minuten. Meng de aardbeienpuree door de frosting.

  6. Samenstelling

  7. 5

    Snij indien nodig de cakes wat bij zodat ze een recht oppervlak hebben. Leg de eerste cakebodem op een taartschaal.

    Schep enkele eetlepels frosting in een spuitzak en spuit een ring op de bodem op ongeveer 1 cm van de rand. Deze zal de fruitvulling op haar plaats houden en zorgen dat ze niet uit de cake lekt.

    Schep de helft van de fruitvulling in de ring. Leg de tweede taartbodem erop en herhaal de procedure. Leg tenslotte de derde cakebodem erop.

    Breng op en rondom de taart een dunne laag frosting aan. Laat 20 minuten opstijven in de koelkast. Breng nu een dikke laag frosting aan, en zet opnieuw in de koelkast.

  8. Afwerking

  9. 6

    Smelt de boter met de chocolade op een laag vuurtje. Laat 20 minuten afkoelen: het glazuur moet een beetje indikken, maar wel vloeibaar blijven.

    Maak het balsamicoglazuur door de balsamicoazijn met de bruine suiker in een klein steelpannetje te laten inkoken op middelhoog vuur, tot je ongeveer 2 eetlepels overhoudt.

    Neem de taart uit de koelkast, giet het chocoladeglazuur op de taart en laat over de rand lopen. De bedoeling is dat de chocolade stolt terwijl hij van de taart af loopt. Zet nog even in de koelkast zodat de chocolade volledig kan opstijven.

    Werk naar smaak af met de rest van de frosting, verse aardbeien en balsamicoglazuur.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Laagjescake met aardbeien en balsamicoazijn

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!