Meest recente artikelen

Stoofvlees op z'n Vlaams

Een recept van chef-kok Dominique Persoone en suggestie voor een Bordeauxwijn door sommelier Andy De Brouwer

  • Deel dit artikel:
Stoofvlees op z'n Vlaams Artikel

ADVERTORIAL

Bekijk hier de opname van dit recept, klaargemaakt in de streek van Bordeaux!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1kg lamsvlees (bout of schouder)
  • 2 el bloem
  • Boter
  • 3 uien
  • 1l bruin bier
  • 1l rode wijn
  • 1 takje tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagel
  • 1 snee brood
  • 1 snee peperkoek
  • 1 klein handvol gedroogde pruimen
  • Mosterd, peper en zout

Bereiding

  1. Snij het lamsvlees in stukken van +/- 5 cm. Kruid met peper en zout, bestuif met bloem.
  2. Smelt boter in een grote stoofpan en bak het vlees goudbruin. Snipper de uien en voeg toe aan de pan. Blus met het bruine bier en de rode wijn. Breng op smaak met peper en zout, de tijm, laurierblaadjes en kruidnagels. Besmeer de snee brood met mosterd en leg op het vlees.
  3. Laat het stoofvlees twee uur sudderen op een laag vuur.
  4. Voeg een kwartier voor het einde de peperkoek en de gedroogde pruimen toe. Verwijder (indien nodig) het brood, de peperkoek en de kruiden voor het serveren.
  5. Serveer het stoofvlees met dunne frietjes.

Aanbevolen wijn

Château L’Hêtre 2017 – Castillon Côtes de Bordeaux *
Kersenroood met violetachtige reflecties. In de neus een explosief boeket van bosaardbeien, cranberry’s en noordkrieken met hinten van rozenwater en viooltjes. Het aanwezige hout is mooi versmolten. Een vol mondgevoel wordt ondersteund door een edele tanninestructuur. Een veelbelovende jonge wijn.

* Château L’Hêtre behoort toe aan de familie Thienpont, een Belgische familie die naam heeft verworven in de wereld van de (Franse) wijn: Georges Thienpont kocht al in 1924 het wijndomein Vieux Château Certan aan, dat tegenover Pétrus en Cheval Blanc ligt. Jacques Thienpont, de kleinzoon van Georges, bezocht Château Goubau, een domein in de Côtes de Castillon, tijdens de oogst van 2015. Hij was erg onder de indruk van dit bijzondere wijndomein dat net aan de rand ligt van een kalkplateau dat zich in het oosten uitstrekt tot aan Saint-Emilion, en ook van het potentieel ervan. Het domein was op dat ogenblik al 10 jaar lang eigendom van een Belgisch koppel, Stéphane en Béatrice Goubau. Zij waren al volop bezig met de overstap naar biocultuur. Jacques kon het domein aankopen met zijn zus, Anne De Raeymaeker, en stelde zijn neef Maxime Thienpont aan als directeur. Maxime is opgegroeid op een ander wijndomein van de familie, Château Labégorce Zédé in Margaux. In 2016 werd Château Goubau omgedoopt tot ‘L’Hêtre’ om trouw te blijven aan het bosthema dat Jacques zo lief is. Hij bezat o.a. al Château Le Pin. De familie Thienpont kocht het domein aan vlak voor de rijping van de millésime 2015, maar de millésime 2016 is de eerste wijn die helemaal door de nieuwe eigenaars gemaakt werd en de eerste die de nieuwe naam ‘L’Hêtre draagt’. De millésime 2017 is de tweede en recentste wijn die op de markt kwam. De woning op het wijndomein is te huur voor vakantiegangers.

 

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen