Meest recente artikelen

Uit hun schelp: met deze tips en recepten haal je het beste uit je oesters

Luxe lekkernij

Uit hun schelp: met deze tips en recepten haal je het beste uit je oesters Receptenset

Oesters zetten op elk feestje de toon. En niet alleen voor kerst of nieuwjaar: een oester is lekkere luxe voor elke gelegenheid. Hier ontdek je niet alleen hoe je ze moet bereiden en bewaren. We serveren je ook een hele rist recepten: van origineel tot klassiek – van gegratineerde oesters met champagne tot een oesterburgertje met harissamayonaise.

Oesters: tips en recepten

Ben je dol op oesters, dan ben je hier op de juiste plek voor de beste recepten. Maar we geven ook wat uitleg over het bereiden en bewaren van deze luxe lekkernij.

Platte oesters

De inheemse exemplaren zijn platte oesters. Deze hebben een ronde, regelmatige schelp. Omdat ze moeilijk te kweken zijn en trager groeien, zijn ze ook duurder. Maar tegelijk ook lekkerder waardoor ze vaak zo puur mogelijk worden gegeten. Je koopt ze in een rond mandje. De grootte wordt van klein naar groot aangegeven in nullen, van 0 of 1/0 tot 000000 of 6/0.

Holle oesters

Creuses zijn holle oesters. Deze vind je het vaakst en goedkoopst. Ze zijn langwerpig, met een grillige schelp, en zitten in rechthoekige mandjes. Hun gewicht wordt van laag naar hoog uitgedrukt in Romeinse cijfers, van IV tot 0.

De beste recepten voor oesters

Vooral de platte inheemse oester is een delicatesse en wordt meestal rauw gegeten. Op ijs met peper en citroen, een fijne dressing of vinaigrette. Nog een populaire combinatie is natuurlijk met champagne. Maar je kunt ze op veel manieren klaarmakenmarineren, bakken, pocheren, gratineren of op de barbecue.

Wanneer zijn oesters in het seizoen?

Net zoals bij mosselen, geldt de oude regel dat inheemse oesters alleen gegeten mogen worden in de maanden met een 'r'. Van september tot april dus. Van oktober tot en met december zijn ze op hun best: romig en vol van smaak. Creuses vind je daarentegen het hele jaar door.

Hoe (lang) bewaar je oesters?

Oesters koop je in een mandje met zeewier of algen. Dat heeft een goede reden. Zo liggen ze lekker dicht bij mekaar. Zet ze met het mandje in de koelkast en ze blijven 2 à 3 dagen goed. Zitten ze niet in een mand, leg ze dan dicht tegen elkaar onder een vochtige doek. Geopende oesters eet je meteen op.

Hoe maak je oesters schoon?

Boen de oesterschelpen met een harde borstel onder stromend koud water. Is de schelp niet goed dicht of sluit ze niet als je erop tikt, dan is de oester dood. Ook de beschadigde exemplaren gooi je weg. Vervolgens maak je de goede oesters open. Dat doe je bij voorkeur met een oestermes, en héél voorzichtig.  Bekijk hier hoe je dat doet. Er bestaan ook diepvriesoesters. Die laat je minstens vier uur ontdooien in de koelkast en eet je meteen op.

Lees ook:

Kies uit 40 recepten met oesters

Wil je deze recepten met oesters bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Gegratineerde oesters
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Duur
  • Makkelijk

Gegratineerde oesters

Oesters met witte-wijndressing
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Oesters met witte-wijndressing

Oesters met sinaasappel en pepertjes
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Oesters met sinaasappel en pepertjes

Oesters met salsa verde
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Erg makkelijk

Oesters met salsa verde

Oesters met lamsoorcoulis
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Duur
  • Makkelijk

Oesters met lamsoorcoulis

Oesters in champagnesaus
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Duur
  • Erg makkelijk

Oesters in champagnesaus

Oesters met pittig garnituur
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Oesters met pittig garnituur

Gegrilde oesters met spekjes
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Gegrilde oesters met spekjes

Oesters met sinaas, venkel en pastis
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Oesters met sinaas, venkel en pastis

Oester-amuse met paddenstoelen
  • Meer dan 1 uur
  • Duur
  • Makkelijk

Oester-amuse met paddenstoelen

Oesters met citrusvinaigrette
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Oesters met citrusvinaigrette

Gegratineerde oesters met champagne
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Duur
  • Makkelijk

Gegratineerde oesters met champagne

Oesters met chilivinaigrette
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Oesters met chilivinaigrette

Oesters met twee vinaigrettes
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Oesters met twee vinaigrettes

Holle oesters met kreeftenjus
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Iets moeilijker

Holle oesters met kreeftenjus

Holle oesters met olijfolie en Italiaanse salami
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Holle oesters met olijfolie en Italiaanse salami

Barbecue-oesters met tomaat en basilicum
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Barbecue-oesters met tomaat en basilicum

Oesters met roséchampagne
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Oesters met roséchampagne

Oesters met chimichurri
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Oesters met chimichurri

Oesters met rodewijnazijndressing
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Oesters met rodewijnazijndressing

Oesters met avocadocrème en basilicum
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Oesters met avocadocrème en basilicum

Bloody mary-oester
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Bloody mary-oester

Oesters met Japanse dressing en zalmeitjes
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Oesters met Japanse dressing en zalmeitjes

Gegratineerde oester in champagneschuim
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Gegratineerde oester in champagneschuim

Gebakken oester met krokante zeekraal
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Duur
  • Makkelijk

Gebakken oester met krokante zeekraal

Lauwe oesters met honingvinaigrette en munt
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Lauwe oesters met honingvinaigrette en munt

Oesters met komkommer-appeltartaar
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Oesters met komkommer-appeltartaar

Oesters met pecanboter
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Oesters met pecanboter

Oesters met vichyssoise van erwtjes en zeekraaltempura
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Oesters met vichyssoise van erwtjes en zeekraaltempura

Sexy oesters
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Duur
  • Makkelijk

Sexy oesters

Toast met krokante oesters
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Erg makkelijk

Toast met krokante oesters

Oesters met mousseline en gekaramelliseerde peer
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Erg makkelijk

Oesters met mousseline en gekaramelliseerde peer

Oesters met peer en gin-granita
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Makkelijk

Oesters met peer en gin-granita

Oesterburgertje met harissamayonaise
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Erg makkelijk

Oesterburgertje met harissamayonaise

Oesters met kruidenboter
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Erg makkelijk

Oesters met kruidenboter

Gegratineerde oesters met misosaus
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Erg makkelijk

Gegratineerde oesters met misosaus

Oester shot
  • Minder dan 30 minuten
  • Duur
  • Erg makkelijk

Oester shot

Gegrilde oesters met gemberbier
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Gegrilde oesters met gemberbier

Oesters met granité van margarita en gekonfijte citroen
  • Meer dan 1 uur
  • Duur
  • Makkelijk

Oesters met granité van margarita en gekonfijte citroen

Oesters met drie toppings
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Duur
  • Erg makkelijk

Oesters met drie toppings

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen