Recept

Romig stoofpotje van varkenswangen met boschampignons en prei

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Heerlijk feestelijk hoofdgerecht. Lekker met een witloof-veldslasalade of een koolsalade met wortel en appel.

Let op: reken 2.30 uur extra voor het garen.

Nog lekkere bijgerechten

  • vers brood op z’n Frans
  • tagliatelle of pappardelle voor een Italiaanse twist
  • smeuïge puree
  • feestelijke kroketjes

Tip
Gebruik een mix van paddenstoelen die nu in het seizoen zijn. Elk type heeft z’n eigen smaak en textuur: van nootachtig (kastanjechampignons en cantharellen) tot fluweelzacht (oesterzwammen en shiitakes). Zo krijgt je stoofpot meer diepte én een heerlijke najaarstoets. 

bereiding
  1. 1

    Pel de ui en snipper hem in reepjes. Pel en pers de knoflook. Maak de preien schoon en snij ze in stukken van 4 à 5 cm. Borstel de champignons schoon.

  2. 2

    Verhit een scheutje olijfolie in een brede, hoge stoofpan. Bak de champignons kort aan en kruid ze met peper en zout. Haal ze uit de pan en bak nu de varkenswangen rondom bruin in de bruin. Kruid ze met peper en zout. Haal ze uit de pan.

  3. 3

    Voeg een scheutje olijfolie toe aan de pan en bak de ui, de knoflook en de prei kort aan. Voeg de varkenswangen en de champignons weer toe. Blus alles met de porto. Voeg de kalfsfond en de tijm toe en dek de pot af. Laat het stoofpotje 2 à 2.30 uur garen op een laag vuur of op 160°C in de oven.

  4. 4

    Verwarm intussen de oven voor op 185°C. Spoel de krieltjes. Besprenkel ze met olijfolie en zout en rooster ze 35 à 40 minuten in de oven, tot ze zacht en licht goudbruin zijn.

  5. 5

    Voeg de room en de mosterd toe aan het stoofpotje als het vlees zacht is. Kruid het stoofpotje met peper en zout en breng het nog op smaak met enkele druppels citroensap.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Romig stoofpotje van varkenswangen met boschampignons en prei

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!