Recept

Oostenrijkse apfelstrudel

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Apfelstrudel is hét traditionele gebak van Oostenrijk en vooral in Wenen is het erg populair. Ooit kwam het idee via het Ottomaanse Rijk Europa binnen, geïnspireerd door de zoete baklava. Zo belandde het in de keukens van het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. Geen wonder dus dat je de lekkernij ook in Hongarije vindt, waar ze ‘almás rétes’ wordt genoemd.

bereiding
  1. 1

    Meng alle ingrediënten voor de vulling. Zet ze even apart.

  2. 2

    Verwarm de oven voor op 200°C. Meng het paneermeel met de poedersuiker. Leg een vel filodeeg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk het ­filodeeg met 1/5 van de boter en bestrooi met 1/5 van het paneermeelstrooisel. Herhaal en stop na het vierde deegvel. Je houdt dan 1/5 van de boter en 1/5 van het strooisel over.

  3. 3

    Verdeel de appelvulling in de lengte over het midden van het filodeeg. Laat 2 stroken deeg aan weerszijden van de vulling vrij. Laat ook een paar cm vrij aan de korte kanten. Bestrooi de strudel met de ­kaneel. Vouw het deeg rond de vulling door de korte ­kanten eerste naar binnen te plooien en dan de lange ­kanten erover te plooien.

  4. 4

    Neem een tweede bakplaat met bakpapier en leg die omgekeerd op de strudel. Keer de bakplaten samen om. De strudel ligt nu met de naad naar onder op de tweede bakplaat. Bestrijk de strudel met de rest van de boter en werk hem af met de rest van het strooisel.

  5. 5

    Bak de strudel in 20 minuten goudbruin in de oven. Laat hem afkoelen tot lauw. Serveer de strudel eventueel nog met een bolletje vanilleroomijs.

Meer interessante recepten en artikels

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Oostenrijkse apfelstrudel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!