Recept

Klassieke appelbollen

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Hier zijn de traditionele Antwerpse appelbollen!

De eerste maandag na Driekoningen is het in België Verloren maandag, een dag die vooral nog in de provincie Antwerpen gevierd wordt. Traditioneel horen daar worstenbroodjes én appelbollen bij. Over het ontstaan doen er verschillende verhalen de ronde. Verloren maandag zou komen van ‘Verzworen maandag’: de dag waarop ambtenaren in de Middeleeuwen hun eed aflegden en er in plaats van gewerkt, gefeest werd, met worstenbrood en appelbollen. Een andere theorie koppelt het aan gildes en ambachtslieden, die op deze dag nieuwjaarswensen uitwisselden en uitbundig feestten, wat leidde tot verloren werk. Een derde verklaring suggereert dat de havenarbeiders na Driekoningen op kosten van de baas feestten met een borrel en een goedkoop hapje: worst en brood.

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 210°C. Schil de appelen en ­verwijder het klokhuis met een appelboor. Meng de zachte boter met de suiker en het ­kaneelpoeder. Vul de opening van de appels met dit mengsel.

  2. 2

    Rol 4 vellen bladerdeeg tot ronde lapjes: vouw eerst de hoekjes 2 cm naar binnen en rol de lapjes met een deegrol tot ronde plakjes van ongeveer 15 cm diameter. Wikkel de appelen in die deegplakjes Snij de 4 ­andere plakjes in repen en leg de repen over de appelen.

  3. 3

    Klop het ei los en bestrijk er de appelbollen mee. Maak een kleine inkeping bovenaan in het bladerdeeg, zo kan de stoom ontsnappen. Leg de appelbollen op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin. Lekker met een toefje slagroom.

Meer interessante recepten en artikels

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Klassieke appelbollen

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!