Pompoengratin met parmezaan en walnoten
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de pompoen en snij in dunne plakjes van ongeveer 3 mm. Hoe dunner, hoe sneller gaar.
-
2
Pel en pers de knoflook. Meng in een steelpan de room, de melk, de knoflook en de helft van de parmezaan. Breng op smaak met de nootmuskaat en peper en zout. Verwarm zachtjes tot de kaas is gesmolten, maar laat niet koken.
-
3
Vet een ovenschaal in met boter. Leg een laag pompoenplakjes in de schaal, bestrooi met wat noten en giet er wat van het roommengsel over. Herhaal tot alles op is. Eindig met room bovenop. Meng de overgebleven parmezaan met een klein scheutje olijfolie en strooi over de room. Verdeel er de laatste walnoten over.
-
4
Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 40 minuten, tot de pompoen zacht is en de bovenkant goudbruin. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie als die te snel kleurt.
-
5
Verhit ondertussen een bodempje olijfolie in een steelpan en bak er de blaadjes salie krokant in. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout. Strooi de krokante salie over de gratin net voor het serveren.