Recept

Kerstbrunch

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

De ideale brunch voor de ochtend na kerst!

Redactrice Natalie tipt! 

“Pimp je boterhamslaatjes met allerlei kruiden en specerijen. Tonijnsalade vind ik bijvoorbeeld heerlijk met een snuifje kerriepoeder erbij. De salade van gebakken beenham kun je afwerken met krokante uitjes”

5 kaassoorten voor op de plank:

• Zachte kaas: Herve – Camembert – Brie – Keiems Bloempje

• Halfharde kaas: Gouden Carolus – Averbode – Chimay – Passendale – Père Joseph – Antwerps Pikantje

• Harde kaas: Brugge Oud – Postel – Comté – Gruyère

• Geitenkaas: Rocama­dour – Smokkelaar – Crottins van De Volle Maan of Karditsel

• Schimmelkaas: Pas de Bleu – Achelse Blauwe – Gorgonzola – Roquefort​​​​​​

bereiding
  1. 1

    Maak de tonijnsalade. Kook de eieren 10 minuten en laat ze schrikken onder koud water. Pel ze en hak ze fijn. Laat de tonijn uitlekken en plet het vruchtvlees met een vork. Meng de tonijn met de geplette eieren, de mayonaise, citroensap naar smaak, peper en zout. Hak de augurkjes fijn en snipper de peterselie. Meng ze eveneens onder de tonijnsalade en werk ze af met wat extra peterselie.

  2. 2

    Maak de beenhamsalade. Verhit olijfolie in een pan en bak de plak beenham rondom goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Snij de beenham in dunne reepjes. Pel de sjalot en snipper ze heel fijn. Snipper de bieslook en de dragon en meng ze met de sjalot, de mayonaise, de srirachamayonaise, de ketchup en de zoetzure saus. Kruid met peper en zout en meng de saus onder de gebakken reepjes beenham. Werk de salade af met de extra dragon.

  3. 3

    Maak het roerei. Klop de eitjes los samen met de room. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Verhit boter in een pan met antiaanbaklaag en schenk er de eitjes in. Gebruik een siliconen spatel en roer voorzichtig om tot het roerei klaar is. Het roerei mag nog een beetje lopend zijn en zeker niet te gaar. Snipper de bieslook. Werk het roerei af met de snippers gerookte zalm en de bieslook.

  4. 4

    Neem de kazen een halfuur op voorhand uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Leg ze op een kaasplank en leg er de druiven bij. Lepel de vijgenkonfijt in een potje.

  5. 5

    Serveer de pistolets met de versgemaakte slaatjes, de kaasplank en het roerei met zalm.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Kerstbrunch

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!