Recept

Dessertbord met rijstpap, duo van chocolademousse en tiramisu

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Dit dessertbord is bijna een dessertbufffet, met een kerstbûche, zowel in ijsvorm (voor de kinderen) als een biscuit, chocomousse, tiramisu én rijstpap met fruit.

Maak de rijstpap
 1. 1

  Breng 500 ml van de melk met de rijst, 75 g suiker en de vanillesuiker tot tegen de kook aan. Laat 30 minuten zachtjes garen onder deksel, roer regelmatig om met een houten lepel om aanbranden te voorkomen.

 2. 2

  Om een luchtige rijstpap te krijgen, gaan we hem mengen met een banketbakkerscème. Breng in een steelpannetje 200 ml melk aan de kook. Splits 2 eieren. Klop in een steelpannetje (van het vuur) 2 eidooiers met de rest van de suiker tot een witte schuimige massa.

 3. 3

  Los in een glas het maïsmeel op in en beetje water. Voeg de warme melk en de opgeloste maïzena bij het schuimige eimengsel, in het steelpannetje, en warm zachtjes op. Roer tot een mooi gebonden crème. Voeg deze crème en het 3de ei bij de rijstpap, roer goed. Dek de pot af en zet tot aan het samenstellen van de bordjes in de koelkast. Snij alvast de limoen in plakjes.

Maak de donkere chocolademousse
 1. 1

  Smelt de fondant chocolade au bain-marie, samen met de melk. Splits 1 ei. Meng de eidooier met de rum, de poedersuiker en de gesmolten chocolade.

 2. 2

  Klop de eiwitten stijf. Klop de room stijf. Spatel de slagroom en het eiwit door de chocoladecrème. Doe de mousse in een spuitzak. Zet in de koelkast, tot aan het samenstellen van de bordjes.

Maak de witte chocolademousse
 1. 1

  Smelt de witte chocolade au bain-marie met 4 à 5 eetlepels van de room. Roer glad en laat wat afkoelen.

 2. 2

  Klop de overige slagroom lobbig. Klop het eiwit apart met een mespunt zout stijf. Spatel eerst de room door de chocolade en daarna het stijfgeklopte eiwit.

 3. 3

  Doe de mousse in een spuitzak. Zet tot aan gebruik in de koelkast en laat minstens 1 uur opstijven.

Maak de tiramisu
 1. 1

  Zet de koffie en laat afkoelen. Splits de eieren. Mix drie eidooiers met 1 el suiker in een paar minuten tot een lichtgeel en luchtig mengsel. Mix de mascarpone er kort door.

 2. 2

  Klop in een andere (vetvrije) kom de eiwitten helemaal stijf met de rest van de suiker en vanillesuiker. Spatel ⅔ van het opgeklopte eiwit door het mascarponemengsel. Bewaar de rest van het opgeklopte eiwit in een spuitzak. Laat het mascarponemengsel liefst minimum een uur opstijven in de koelkast.

 3. 3

  Meng de amaretto door de afgekoelde koffie in een kommetje. Neem een rechthoekige schaal en leg een eerste laag koekjes op de bodem. Sprenkel er een beetje van de koffiemengeling over. Leg er een laag mascarponevulling op.

 4. 4

  Wentel nu de koekjes 1 voor 1 in de koffiemengeling en leg netjes naast elkaar bovenop de mascarpone, herhaal tot schotel helemaal gevuld is. Eindig met laagje van de mascarponecrème, strooi er wat cacaopoeder op en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.

Samenstellen
 1. 1

  Stel het dessertbordje samen. Vul een glaasje met eerst wat donkere chocolademousse en spuit daarop de witte chocolademousse, werk af met een paar frambozen.

 2. 2

  Vul een kommetje met de rijstpap en werk af met bruine suiker, rode aalbesjes en een kwartje limoen.

 3. 3

  Snij voorzichtig een stuk tiramisu uit de schaal en leg in een ondiep kommetje. Werk af met wat extra cacaopoeder en chocoladeschilfers.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Dessertbord met rijstpap, duo van chocolademousse en tiramisu

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!