Recept

Kreeftensoep

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Een feestelijke klassieker!

bereiding
  1. 1

    Maak eerst de bouillon. Snij de wortel en de selder in stukjes en snipper de ui fijn. Verhit in een grote stoofpot met deksel een scheutje olijfolie en doe er de wortel, de selder en de ui in. Voeg de tijm, de laurier en de hele chilipeper toe. Voeg daarna de visbouillon toe. Kruid met de cayennepeper, het zout en de peperbollen. Breng de bouillon aan de kook en laat hem 15 minuten koken.

  2. 2

    Voeg de kreeften toe. Gaar ze 5 minuten onder deksel, met de bouillon tegen de kook aan. Haal de kreeften uit de bouillon en laat ze afkoelen. Zeef de bouillon en hou die apart.

  3. 3

    Snij de afgekoelde kreeften dwars door, verwijder het darmkanaal en de maag. Haal het vlees uit de staart en de scharen en bewaar het in de koelkast tot aan het serveren. Haal het vlees uit de poten en ook het groene zachte vlees uit de kop, dit gebruiken we in de soep.

  4. 4

    Maak nu de soep. Pel en snipper de ui. Pel en pers de knoflook. Stoof de ui met de knoflook glazig in de boter in een soeppot. Maak de prei, de selder en de wortelen schoon. Snij de prei in ringen. Snij de selder en de wortel in stukjes. Voeg de groenten toe aan de pot en laat ze even meebakken.

  5. 5

    Ontvel en ontpit de tomaat en snij het vruchtvlees in blokjes. Voeg de tomatenstukjes en het in stukken gesneden kreeftenvlees uit de poten en de koppen toe en roerbak. Kruid met peper en zout.

  6. 6

    Doe er de tomatenpuree bij en strooi er de bloem over. Blus met de cognac en de witte wijn. Voeg er 1,5 liter kreeftenbouillon aan toe. Laat de soep 1.30 uur sudderen. Mix alles fijn.

  7. 7

    Warm net voor het serveren de kreeftenstaarten en -scharen nog even op in de rest van de kreeftenbouillon.

  8. 8

    Zeef ondertussen de kreeftensoep en kruid ze met peper en zout. Schenk de soep in warme borden en verdeel er het vlees van de kreeftenstaarten en -scharen over. Werk de soep af met een scheutje room en wat peterselie.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Kreeftensoep

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!