Recept

Smørrebrød met gerookte forel en gepekelde groentjes

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Smørrebrød is een traditioneel Deens lunchgerecht dat doorgaans bestaat uit een sneetje roggebrood rijkelijk belegd met een saus of spread, kaas, vlees of vis en rauwkost. Ze staan bekend om hun bonte uiterlijk.

Toptip!

Snij de groentjes niet te dik, want je eet ze rauw. Ze moeten zeker nog een crunch hebben, maar als ze te dik gesneden zijn, smaken ze taai. Door ze te pekelen geven ze het gerecht een fijne bite en zorgen ze voor veel kleur op je bord.

Ook lekker 

Als je niet van vis houdt, kun je ze ook beleggen met wat roomkaas en dunne sneetjes rosbief.

bereiding
  1. 1

    Maak de gepekelde groentjes. Snij het loof van de radijsjes, spoel ze en snij ze in vieren. Schil de gele biet en snij ze in stukjes. Maak de wortel schoon en snij hem in kleine balkjes.

  2. 2

    Doe de groenten in 3 afzonderlijke bokaaltjes. Verdeel de wittewijnazijn, de ruwe rietsuiker en het zout over de bokaaltjes. Doe de steranijs bij de wortelen, de korianderzaadjes bij de radijsjes en de kruidnagels bij de bietjes. Giet voorzichtig kokend water in de bokaaltjes tot de groenten volledig onderstaan. Laat minstens 2 uur pekelen.

  3. 3

    Mix 200 gram gerookte forel met 150 milliliter room en enkele takjes dille. Kruid met peper en zout.

  4. 4

    Bak de sneetjes brood in wat olijfolie in de pan of rooster ze in de broodrooster of de oven.

  5. 5

    Bestrijk de sneetjes brood met de mousse van gerookte forel en leg er de rest van de forel in stukjes op. Laat de gepekelde groentjes kort uitlekken en schik ze bij op het smørrebrød. Lepel de zalmforeleitjes erbij en werk af met de rest van de verse dille en de verkruimelde roze peperkorrels.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Smørrebrød met gerookte forel en gepekelde groentjes

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!