Recept

Moinkballs met mayonaise van gepofte knoflook en gepekelde koolrabi

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Moinkballs zijn balletjes van rundergehakt met spek. De naam is afgeleid van de geluiden die de dieren maken: ‘moo’ voor de koe en ‘oink’ voor het varken. 

bereiding
  1. 1

    Maak de koolrabi. Schil de koolrabi en snij hem met een mandoline in fijne plakjes. Snij de plakjes daarna in reepjes en doe ze in een mengkom met het zout, de sushiazijn en de honing. Laat zeker 1 uur pekelen.

  2. 2

    Maak de gehaktballen. Verwarm de BBQ tot ongeveer 130°C. Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen behalve het spek, de bieslook en het sesamzaad en maak er 12 balletjes van. Draai rond elk balletje een reepje spek en steek ze vast met een stokje. Bak de gehaktballen bij voorkeur indirect of aan de zijkant van de BBQ zodat ze traag kunnen garen. Voeg eventueel wat rookchips of snippers toe. Gaar de gehaktballen ongeveer 45 minuten.

  3. 3

    Maak de knoflookmayonaise. Rooster de kno ook mee met de gehaktballen. Wikkel de bol eventueel in aluminiumfolie als hij dreigt te verbranden. Als de knoflook zacht is, is hij klaar.

  4. 4

    Doe de eieren, de mosterd en de azijn in een mengbeker. Voeg een paar teentjes van de knoflook toe door in de bol te knijpen. Ga er met de mixer door en voeg stelselmatig de olie toe tot je een mayonaise hebt. Kruid met peper en zout.

  5. 5

    Maak de BBQ-saus. Doe de Luikse stroop samen met de boter in een sauspan en laat lichtjes karamelliseren. Voeg het knoflookpoeder en het paprikapoeder toe. Blus voorzichtig met de rum. Voeg alle andere ingrediënten toe en laat rustig inkoken.

  6. 6

    Wrijf de gehaktballen in met de saus en laat ze nog 15 minuten mooi karamelliseren.

  7. 7

    Werk de moinkballs af met het sesamzaad en de gesnipperde bieslook en leg ze op een mooie plank samen met de koolrabi en de knoflookmayonaise.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Moinkballs met mayonaise van gepofte knoflook en gepekelde koolrabi

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!