Recept

Rozijnenbroodjes met sinaasappel en kardemom

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Tip van Sofie: "Ik laat brood altijd rijzen onder plasticfolie, nooit onder een handdoek. Plasticfolie houdt het vocht in het deeg. Met een handdoek loop je het risico dat het deeg uitdroogt en dan rijst het niet meer goed. Werkt het best voor mij: een opengeknipte grote diepvrieszak. Die kun je trouwens heel vaak hergebruiken."

bereiding
  1. 1

    Maak het deeg. Doe de melk in de kom van de keukenrobot en doe er de gist bij. Laat een 5-tal minuten staan. Doe er dan de suiker, het ei, de bloem, het zout en de boter bij. Kneed in 5 tot 7 minuten tot een glad en elastisch deeg dat loskomt van de kom van de keukenrobot. Als je met de hand kneedt, moet je minstens 15 minuten kneden.

  2. 2

    Vorm een bal van het deeg en leg die in een met olie bestreken kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1.30 tot 2 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.

  3. 3

    Maak de vulling. Meng de suiker met de kardemom, de kaneel, de nootmuskaat en de sinaasappelschil. Doe er ook de rozijnen bij.

  4. 4

    Verdeel het deeg in 8 gelijke delen. Rol elk stukje uit tot een lapje van ongeveer 20 bij 10 cm. Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met 1/8 (ongeveer 1 eetlepel) van de vulling. Rol het lapje op, snij het in de lengte doormidden, maar laat de bovenkant aan elkaar. Rol de twee uiteinden om elkaar heen. Rol nu de ‘vlecht’ die je zo verkreeg op tot een ‘slak’ en stop het uiteinde in onder het deeg. Leg het broodje op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit met alle 8 stukjes deeg.

  5. 5

    Verwarm de oven voor op 200°C, boven- en onderwarmte. Dek de bakplaat af met plasticfolie en laat de broodjes nog 30 minuten rijzen, tot ze in volume verdubbeld zijn. Klop de eidooier los met wat water, bestrijk er de broodjes mee en bak de broodjes in 20 tot 25 minuten goudbruin in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

  6. 6

    Zeef de poedersuiker, voeg er het sinaasappelsap aan toe en roer ze samen tot een glazuur. Voeg eventueel een klein beetje water toe tot het glazuur de gewenste dikte heeft en mooi glanst. Doop een vork in het glazuur en besprenkel er de broodjes mee. Laat het glazuur opstijven en werk af met wat geraspte sinaasappelschil.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Rozijnenbroodjes met sinaasappel en kardemom

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!