Recept

Klassiek stoofvlees met witloofsalade

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Wie houdt er niet van stoofvlees? Culiredactrice Sofie is zo verzot op stoofvlees dat ze met plezier haar beste recepten prijsgeeft. Zoals dit klassiek stoofvlees met witloofsalade.

Lekker met frietjes en extra mayonaise. Tip van Sofie: “In Vilvoorde, waar ik woon, is paardenvlees iets heel gewoons op de menukaart. Er wordt ook paardenstoofvlees gemaakt: ‘schep’. Je kunt hiervoor hetzelfde recept gebruiken, maar het rundvlees vervangen door paardenvlees.”

bereiding
 1. 1

  Neem het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dat duurt ongeveer 30 minuten.

 2. 2

  Zet een stoofpan op het vuur. Een gietijzeren pan werkt het best, maar een andere stoofpan met dikke bodem en deksel kan ook. Pel de uien, halveer ze en snij ze in reepjes. Stoof de uien op laag vuur aan in een klontje boter. Ze mogen lichtjes karamelliseren. Schep af en toe om.

 3. 3

  Zet intussen ook een kleefpan op het vuur. Neem zeker geen antiaanbakpan, want je hebt straks de aanbaksels nodig voor een lekkere saus. Verhit wat boter op hoog vuur. Doe een portie vlees in de pan en bak de blokjes aan alle kanten mooi bruin. Ze moeten echt kleuren, want dat geeft je saus een mooie, donkerbruine kleur. Daarom doe je het best niet te veel vlees ineens in de pan, want dan krijg je geen mooi korstje. Kruid de porties vlees telkens met peper en zout en schep ze in de stoofpan.

 4. 4

  Bestuif de laatste portie vlees met bloem en schep goed om, alvorens het vlees in de stoofpan te doen. De bloem zal zorgen voor een mooie binding van je saus.

 5. 5

  Blus de pan van het vlees met het bier en en roer met een houten lepel de aanbaksels los. Giet het warme bier over de uien en het vlees in de stoofpan. Het vlees moet net onder staan, anders moet je nog wat water of extra bier toevoegen.

 6. 6

  Doe er het kruidentuiltje, het bouillonblokje en de balsamicoazijn bij. Besmeer het brood met mosterd en leg het met de mosterd naar onderen op het vlees. Laat het stoofvlees zonder deksel op een zacht vuurtje sudderen. Het mag zeker niet koken: daarvan wordt het vlees taai. Hoelang stoofvlees moet garen, kan variëren, maar reken toch op 1,5 à 3 uur. Roer geregeld om. Zet het deksel op de pan als je saus de gewenste dikte heeft. Zo verdampt het vocht niet meer en gaart het vlees voort. Kruid met

 7. 7

  Spoel de veldsla en verwijder de worteltjes. Maak het witloof schoon en snij het fijn. Spoel de appel en snij ‘m in fijne reepjes. Doe de veldsla, het witloof en de appel in een slakom, kruid met peper en zout en maak aan met citroenmayonaise. Serveer het stoofvlees met de witloofsalade.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Klassiek stoofvlees met witloofsalade

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!