Recept

Gebrande zalm met gekonfijte koolrabi en karnemelkpuree

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Karnemelkpuree moet zo’n beetje de populairste puree van West-Vlaanderen zijn. Elke oma heeft wel haar eigen recept voor deze stoemp. Belangrijk is dat je ongezoete karnemelk gebruikt. Verse boter- of karnemelk is slechts enkele dagen houdbaar in de koelkast. Je maakt er ook meer mee dan enkel puree, bijvoorbeeld een sublieme soep of panna cotta.

bereiding
  1. 1

    Spoel de kervel. Schil de koolrabi en snij hem met een mandoline in flinterdunne plakken. Kook de koolrabi beetgaar in de kippenbouillon, giet af en laat afkoelen.

  2. 2

    Schil de aardappelen, snij in stukken en kook zacht in gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken. Pureer de aardappelen en meng met 1 eetlepel boter en de helft van de karnemelk. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg eventueel meer karnemelk toe voor een extra smeuïge puree.

  3. 3

    Pel en plet de knoflook. Haal de blaadjes van de takjes tijm. Plet de korianderzaadjes. Verhit 1 eetlepel boter in een brede pan, voeg de knoflook, het korianderzaad en de tijm toe en laat daarin de plakjes koolrabi aan beide zijden op een zacht vuur karamelliseren. Kruid met peper en zout.

  4. 4

    Wrijf de zalmfilet in met olijfolie en kruid met peper en zout. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de zalmfilet 2 minuten op het vel. Haal uit de pan en leg op aluminiumfolie. Ga met een gasbrandertje over de andere kant van de zalm tot die licht gebrand is.

  5. 5

    Serveer de zalm met de karnemelkpuree, de plakken koolrabi en de kervel.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Gebrande zalm met gekonfijte koolrabi en karnemelkpuree

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!