Recept

Witloof met ham en kaas

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Deze klassieker maak je met de beste Belgische producten:

- echt grondwitloof. Je kunt het in plaats van te koken ook garen met een klontje boter ('braiseren') of stomen. Knip het witloof sowieso goed uit.

- dikke plakken gekookte ham zonder zwoerd

- heerlijke gemalen kaas. Je kunt voor emmentaler of gruyère kiezen, maar probeer het ook eens met een kaas van bij ons, zoals Brugge Oud.

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de stronkjes witloof en kook ze in 10 minuten gaar. Haal ze met een schuimspaan uit de pot en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Bewaar het kookvocht.

  2. 2

    Maak de kaassaus. Smelt de boter en roer er de bloem onder. Giet er 200 milliliter van het kookvocht bij en blijf roeren tot de saus dikker wordt. Doe er dan de melk bij en blijf roeren tot de saus bindt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Haal van het vuur en voeg de 3 soorten kaas toe. Hou een beetje kaas apart voor de afwerking.

  3. 3

    Rol elk stronkje witloof in een sneetje ham. Leg de hamrolletjes in een ovenschaal en schenk er de kaassaus over. Strooi er de rest van de kaas en het paneermeel over. Gaar 25 minuten in de oven. Lekker met puree.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Witloof met ham en kaas

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!