Recept

Klaaskoeken uit West-Vlaanderen

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Voor Sinterklaas bakt Fleur altijd een West-Vlaamse specialiteit: klaaskoeken. Ze kreeg het recept van haar grootvader en wil het ook doorgeven aan haar dochtertjes. "Voor mij zijn klaaskoeken in december zo vanzelfsprekend dat ik nog maar recent ontdekt heb dat ze echt een West-Vlaamse specialiteit zijn."

Tip! Snij klaaskoeken die al een dag of twee oud zijn open en warm ze 5 minuten op in de oven tot ze knapperig vanbuiten zijn. Ook lekker met wildpaté.

bereiding
  1. 1

    Warm de melk een beetje op tot ze lauw is en meng met de gist, 1 eetlepel suiker en 100 gram bloem in een grote kom tot een dik papje. Strooi hierover een fijn laagje bloem en laat 20 minuten rijzen op een warme plek tot de bloem overal begint te barsten.

  2. 2

    Voeg 3 eieren, de rest van de suiker, de boter en het zout toe en meng. Voeg geleidelijk aan de rest van de bloem toe en kneed tot een elastisch deeg. Laat het deeg 30 minuten rijzen.

  3. 3

    Rol het deeg uit tot 2 à 3 cm dikte. Steek figuren uit met grote vormen en leg ze op een beboterde bakplaat of een plaat met bakpapier. Laat de vormen nog eens 20 minuten rijzen.

  4. 4

    Verwarm de oven voor op 225°C. Klop het laatste ei los met de twee eetlepels melk en bestrijk de klaaskoeken met het mengsel.

  5. 5

    Bak de koeken 10 à 20 minuten in de oven en hou ze goed in de gaten. Laat afkoelen, snij ze open en besmeer ze met boter.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Klaaskoeken uit West-Vlaanderen

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!