Moussaka met aardappelschijfjes
  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:
Recept

Moussaka met aardappelschijfjes

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Het beste recept voor deze heerlijke Griekse klassieker. 

bereiding
  1. 1

    Was de aubergines, dep ze droog en verwijder de steeltjes. Snij ze in lange plakken van 1 cm dik. Leg ze in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat 1 uur trekken. Spoel de aubergineplakken dan, duw er een beetje op om overtollig vocht te verwijderen en dep ze droog. Bak ze aan beide kanten kort in hete olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

  2. 2

    Pel en snipper de ui en de knoflook. Fruit de ui in een scheutje hete olie. Voeg het gehakt toe en bak het kort mee. Laat tot slot ook de knoflook meebakken en kruid alles met peper en zout.

  3. 3

    Pel en ontpit de tomaten, snij ze in grove blokjes, voeg ze toe aan het gehakt en laat ze 5 minuten meebakken. Meng de wijn met de tomatenpuree en giet ook bij het gehaktmengsel. Laat op een laag vuur 30 minuten sudderen, tot het vocht bijna volledig is ingekookt. Roer er de peterselie door en kruid met peper en zout.

  4. 4

    Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met olijfolie en strooi het paneermeel op de bodem. Leg er een laagje aubergineplakken op, schep daarop een laag gehaktmengsel en daarop een laag aardappelschijfjes. Herhaal deze laagjes tot alle ingrediënten zijn opgebruikt.

  5. 5

    Laat op een laag vuur de boter smelten in een pannetje en giet er in één keer de bloem blij. Roer krachtig en laat even opdrogen. Giet er dan onder voortdurend roeren geleidelijk de melk bij, breng langzaam aan de kook en laat al roerend 5 minuten indikken tot een gladde saus. Kruid van het vuur met nootmuskaat, peper en zout. Roer de eierdooier los met de kaas en roer dit mengsel door de bechamelsaus. Giet ze over de ovenschaal.

  6. 6

    Bak de moussaka 1 uur in de oven, of tot het bovenlaagje goudbruin kleurt.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

bereiding
  1. 1

    Was de aubergines, dep ze droog en verwijder de steeltjes. Snij ze in lange plakken van 1 cm dik. Leg ze in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat 1 uur trekken. Spoel de aubergineplakken dan, duw er een beetje op om overtollig vocht te verwijderen en dep ze droog. Bak ze aan beide kanten kort in hete olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

  2. 2

    Pel en snipper de ui en de knoflook. Fruit de ui in een scheutje hete olie. Voeg het gehakt toe en bak het kort mee. Laat tot slot ook de knoflook meebakken en kruid alles met peper en zout.

  3. 3

    Pel en ontpit de tomaten, snij ze in grove blokjes, voeg ze toe aan het gehakt en laat ze 5 minuten meebakken. Meng de wijn met de tomatenpuree en giet ook bij het gehaktmengsel. Laat op een laag vuur 30 minuten sudderen, tot het vocht bijna volledig is ingekookt. Roer er de peterselie door en kruid met peper en zout.

  4. 4

    Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met olijfolie en strooi het paneermeel op de bodem. Leg er een laagje aubergineplakken op, schep daarop een laag gehaktmengsel en daarop een laag aardappelschijfjes. Herhaal deze laagjes tot alle ingrediënten zijn opgebruikt.

  5. 5

    Laat op een laag vuur de boter smelten in een pannetje en giet er in één keer de bloem blij. Roer krachtig en laat even opdrogen. Giet er dan onder voortdurend roeren geleidelijk de melk bij, breng langzaam aan de kook en laat al roerend 5 minuten indikken tot een gladde saus. Kruid van het vuur met nootmuskaat, peper en zout. Roer de eierdooier los met de kaas en roer dit mengsel door de bechamelsaus. Giet ze over de ovenschaal.

  6. 6

    Bak de moussaka 1 uur in de oven, of tot het bovenlaagje goudbruin kleurt.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.