Recept

Rabarberijstaart met sumak

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Een origineel, feestelijk en overheerlijk dessert.

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C. Start met de bereiding van de basis voor het rabarberijs. Mix de eierdooiers en de suiker in de keukenrobot tot een stevige ruban waarin alle suiker opgelost is. Breng de melk aan de kook met de vanillestok en de uitgeschraapte zaadjes en giet de melk op het stevige eierschuim.

  2. 2

    Schenk het geheel in een steelpannetje en roer tot het lichtjes gebonden is. Let op: het mengsel mag niét koken, anders schift je vanillebasis. Laat daarna helemaal afkoelen.

  3. 3

    Bekleed intussen een springvorm met een vel bakpapier en bedek de bodem met het zandtaartdeeg. Bak de bodem in een kwartiertje gaar, goudbruin en krokant. Laat je vorm en de bodem afkoelen.

  4. 4

    Klop de room half op met een zakje vanillesuiker. Giet de helft van de room op de zandtaartbodem en laat 1 uur opstijven in de vriezer.

  5. 5

    Start daarna met de bereiding van de rabarber. Hou 1 stengel rabarber opzij en snij de rest in stukjes van zo’n 4 cm lang. Meng de stukken rabarber met het citroensap, de honing, het zeezout, de peultjes kardemom, steranijs en de gember. Doe dit in een ovenschaal en laat een kwartier gaar worden in de oven tot de rabarber zacht is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna in de ijskast.

  6. 6

    Intussen is de vanille-basis volledig afgekoeld en draai je hem af in de ijsmachine en tot stevig vanille-ijs. Lepel nu de aardbeiencoulis en de afgekoelde rabarber door het vanille-ijs.

  7. 7

    Giet het rabarberijs op de hard geworden slagroom en zet opnieuw 1 uur in de vriezer. Eindig met een tweede laag opgeklopte room en laat opnieuw 1 uur opstijven.

  8. 8

    Snij intussen de overgebleven stengel rabarber met de mandoline in lange dunne repen en schik deze mooi op de ijstaart. Werk verder af met de geschaafde witte chocolade en bestuif met extra sumak.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Rabarberijstaart met sumak

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!