Flan brésilienne
  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:
Recept

Flan brésilienne

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

bereiding
  1. 1

    Meng 30 g bloemsuiker met 30 g amandelpoeder met elkaar tot een broyage. Zeef de bloem erbij en stort uit op het werkblad. Maak een bloemkring.

  2. 2

    Snij de boter in blokjes en leg die in het midden van de bloemkring. Doe het ei, 25 g griessuiker en het vanillepoeder bij de boter. Strooi wat zout op de rand van de bloem. Meng met de vingertoppen de boter met het ei en de suiker, en voeg geleidelijk de bloem toe. Je hoeft het niet te kneden, maar alle ingrediënten moeten goed met elkaar vermengd zijn. Verpak in plasticfolie en leg minstens een 30 minuten in de koelkast.

  3. 3

    Verwarm de oven voor op 190°C. Beboter een taartvorm. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Drapeer het deeg over de taartvorm en duw het overal goed aan vorm zit. Prik de bodem in met een vork. Duw afhangend deeg van de rand. Leg een rond bakpapier in de vorm en vul met bakbonen. Zet 20 minuten in de oven. Verwijder nadien de bonen uit de taart. Verlaag de oventemperatuur tot 165°C.

  4. 4

    Maak de flan. Snij een vanillestokje overlangs open en schraap het merg eruit. Voeg het samen met 80 g griessuiker toe aan de melk en verwarm. Klop 2 hele eieren en 2 eidooiers met 100 g suiker en 5 g puddingpoeder op tot een luchtige massa. Schenk al roerend het warme-melkmengsel bij de eiermassa.

  5. 5

    Neem de taartbodem erbij en vul tot enkele mm onder de rand met de flanvulling. Bak de taart gedurende 35 minuten in de oven.

  6. 6

    Test met een fijne breinaald of een houten spiesje in de vulling of ze gaar is. Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

  7. 7

    Maak de brésilienne. Laat 90 g suiker smelten in een pan op het vuur met een klein scheutje water. Wanneer de suiker lichtbruin kleurt voegen we de amandelen toe. Meng de noten er met een houten lepel door, zodat ze allemaal een dun laagje suiker krijgen. Roer goed zodat de massa niet gaat samenklitten. Stort uit op een boterpapier en laat afkoelen.

  8. 8

    Hak de noten fijn met een mes en bestrooi er de taart mee. Werk af met wat poedersuiker.

  9. 9

    Klop de slagroom stijf en doe ‘m in een spuitzak. Spuit roosjes aan de zijkant en een grote roos in het midden. Zet de taart koel weg.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

bereiding
  1. 1

    Meng 30 g bloemsuiker met 30 g amandelpoeder met elkaar tot een broyage. Zeef de bloem erbij en stort uit op het werkblad. Maak een bloemkring.

  2. 2

    Snij de boter in blokjes en leg die in het midden van de bloemkring. Doe het ei, 25 g griessuiker en het vanillepoeder bij de boter. Strooi wat zout op de rand van de bloem. Meng met de vingertoppen de boter met het ei en de suiker, en voeg geleidelijk de bloem toe. Je hoeft het niet te kneden, maar alle ingrediënten moeten goed met elkaar vermengd zijn. Verpak in plasticfolie en leg minstens een 30 minuten in de koelkast.

  3. 3

    Verwarm de oven voor op 190°C. Beboter een taartvorm. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Drapeer het deeg over de taartvorm en duw het overal goed aan vorm zit. Prik de bodem in met een vork. Duw afhangend deeg van de rand. Leg een rond bakpapier in de vorm en vul met bakbonen. Zet 20 minuten in de oven. Verwijder nadien de bonen uit de taart. Verlaag de oventemperatuur tot 165°C.

  4. 4

    Maak de flan. Snij een vanillestokje overlangs open en schraap het merg eruit. Voeg het samen met 80 g griessuiker toe aan de melk en verwarm. Klop 2 hele eieren en 2 eidooiers met 100 g suiker en 5 g puddingpoeder op tot een luchtige massa. Schenk al roerend het warme-melkmengsel bij de eiermassa.

  5. 5

    Neem de taartbodem erbij en vul tot enkele mm onder de rand met de flanvulling. Bak de taart gedurende 35 minuten in de oven.

  6. 6

    Test met een fijne breinaald of een houten spiesje in de vulling of ze gaar is. Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

  7. 7

    Maak de brésilienne. Laat 90 g suiker smelten in een pan op het vuur met een klein scheutje water. Wanneer de suiker lichtbruin kleurt voegen we de amandelen toe. Meng de noten er met een houten lepel door, zodat ze allemaal een dun laagje suiker krijgen. Roer goed zodat de massa niet gaat samenklitten. Stort uit op een boterpapier en laat afkoelen.

  8. 8

    Hak de noten fijn met een mes en bestrooi er de taart mee. Werk af met wat poedersuiker.

  9. 9

    Klop de slagroom stijf en doe ‘m in een spuitzak. Spuit roosjes aan de zijkant en een grote roos in het midden. Zet de taart koel weg.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.