Meest recente artikelen

Steak Tartaar

Een recept van chef-kok Dominique Persoone en een suggestie voor een Bordeauxwijn door sommelier Andy De Brouwer.

  • Deel dit artikel:
Steak Tartaar Artikel

ADVERTORIAL

Bekijk hier de opname van dit recept, klaargemaakt in de streek van Bordeaux.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500g rundvlees
  • 3 sjalotten
  • 1 klein bosje bladpeterselie
  • 1 el kappers
  • 2 eierdooiers
  • 3 el mayonaise
  • Enkele druppels tabasco
  • Enkele druppels Worcestershiresaus
  • 1 tl mosterd
  • 1 scheutje azijn
  • 1 scheutje + 100ml olijfolie
  • 1 el kurkuma
  • 1 bokaal artisjokbodems
  • 2 el geroosterde zonnebloempitten
  • Optioneel: eetbare bloemen
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. Hak het rundvlees fijn of maal met een vleesmolen. Snipper de sjalotten en hak de peterselie en kappers fijn. Meng samen met de eierdooiers, mayonaise, Tabasco, Worcestershiresaus, mosterd, azijn en een scheutje olijfolie onder het vlees.
  2. Roer 100 ml olijfolie en kurkuma onder elkaar.
  3. Leg enkele quenelles tartaar op elk bord en schik er een artisjokbodem naast. Strooi er de geroosterde zonnebloempitten over.
  4. Werk af met de kurkuma-olie en eventueel een paar eetbare bloemen.

Aanbevolen wijn

Château Simon 2015 – L’Empreinte – AOC Graves *
Robijnrode kleur. Op eikenhout gerijpte rode wijn, wat meteen opvalt in de neus. Kruidige aroma’s, zoethout en kruidnagel en zelfs geroosterde rode pepertjes. De vlezige textuur zorgt ook voor hout in de mond.

* Sinds 1814 teelt de familie Dufour al druiven en produceert haar wijn van Barsac-Sauternes in Château Simon. In de loop van de voorbije decennia heeft dit wijndomein zich uitgebreid tot de huidige oppervlakte van 38 ha. Nu beslaat het de appellaties Bordeaux, Graves en Barsac-Sauternes. Vandaag werken er twee generaties – Jean-Hugues Dufour en zijn dochters Pauline en Anne-Laure – op het domein, waar traditie en moderne technieken verweven worden.
De wijngaarden van Barsac-Sauternes en Graves zijn de oudste van de Bordelais en dateren uit de Romeinse tijd. De 17 ha wijnstokken van de appellatie Barsac-Sauternes produceren zachte witte wijnen en bestaan uit 85% Sémillon, 12% Sauvignon en 3% Muscadelle. Vooraleer men de druiven kan oogsten, moet men wachten tot de Botrytis-Cinérea (edele rotting) zijn kostbare werk heeft gedaan. Deze unieke, voorouderlijke methode verklaart zowel waarom de wijn een zeer laag rendement heeft als het sterke aroma van gekonfijt fruit. De druiven worden in opeenvolgende plukrondes geoogst en 1 jaar gerijpt op eikenhouten vaten. De goudgele wijnen verwerven met de jaren diepgang en een zeer grote aromatische complexiteit. De 8 ha oude wijnstokken van de Graves bestaan uit 40% Cabernet Sauvignon en 60% Merlot. De oogst gebeurt manueel. De traditionele vinificatie en rijping op vaten geeft aan de rode wijnen een robijnrode kleur en een aangenaam aroma van hout. De witte Graves heeft een fruitige neus met elegante aroma’s van rijp citrusfruit en geroosterde toetsen.
Sinds 2002 baat de familie Dufour ook 7 ha uit in de gemeente Saint-Michel de Rieufret, op kiezelhoudende heuvels die gunstig zijn voor de teelt van Cabernet Sauvignon. Deze wijngaard wordt gekenmerkt door zijn isolement temidden van de eiken en pijnbomen. De wijn die met deze druiven geproduceerd wordt (Agapes de Rieufret), is complex en intens.

 

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen