Meest recente artikelen

De perfecte pompoensoep: zo maak je ze

Een echte herfsttopper

De perfecte pompoensoep: zo maak je ze Artikel

Onze favoriete najaarssoep? Pompoensoep natuurlijk! Met dit basisrecept en onze tips maak je de perfecte soep waar iedereen van smult.

Perfecte pompoensoep maken begint bij het begin: de juiste pompoen én de juiste manier om ‘m voor te bereiden. We leggen uit hoe je het doet.

1 Wat is de beste pompoen om te gebruiken voor soep?

In principe kun je elke pompoen gebruiken voor soep, maar hokkaido’s (kastanjepompoenen) en butternuts zijn het populairst. Deze kleinere exemplaren wegen ongeveer 1 kg per stuk. Het vruchtvlees van een grote halloween­pompoen heeft iets minder smaak en kan ook meliger en draderig zijn. Als je die gebruikt, zul je je soep ook iets meer pit moeten geven. Denk aan een klein pepertje, gember of kerriepoeder.

2 Hoe schil en snij je die pompoen?

Een kleine pompoen schillen hoeft niet, zeker niet bij een hokkaidopompoen. De schil zorgt net voor een lekkere smaak en mooie donkere kleur. Als je ‘m lang genoeg kookt of roostert, wordt de schil zo zacht dat je die makkelijk met een staafmixer kunt pureren. Bij andere pompoenen hangt het af van de dikte van de schil en hoe oud de pompoen is.

Heb je zo’n megagrote pompoen om soep van te maken, dan kun je die best in één keer helemaal schillen en in blokjes snijden. Voor een heel grote pompoen gebruik je best ook een groot (en scherp) mes om ‘m door te snijden. Snij de pompoen in parten en schil die met een groentemes. Snij ze vervolgens in blokjes. Weeg de hoeveelheid pompoen af die je nodig hebt voor je soep, en verdeel de rest over diepvrieszakjes (1 kg pompoen per zakje is een handige hoeveelheid). Je hebt dan meteen een voorraadje in de diepvriezer voor de rest van het najaar.

Wat je ook kunt doen, is de rest van de pompoen verwerken tot pompoenpuree die je kunt invriezen en waar je later dan weer andere gerechten van kunt maken, zoals pompoenbrood, cannelloni of panna cotta.

Geen zin om te schillen en te snijden zoals uitgelegd wordt in ons basisrecept voor pompoensoep? Geen probleem: snij de pompoen ongeschild doormidden, verwijder de zaadjes, besprenkel het vruchtvlees met een beetje olijfolie en verpak ‘m in aluminiumfolie. Rooster de pompoen zo een halfuurtje in de oven, op 200 à 225°C, tot het vruchtvlees zacht is. Dé belangrijkste vuistregel: zorg dat de partjes genoeg ruimte krijgen en dat ze elkaar niet raken. Als ze te dicht bij elkaar liggen, zullen ze stomen en zompig worden in plaats van krokant en bruin.

Je kunt het vruchtvlees erna uit de schil lepelen en toevoegen aan je hete bouillon met de rest van de groenten. De intense, zoete smaak is onovertroffen!

Save

Save

3 Zo maak je de perfecte pompoensoep

4 Je eigen bouillon

Je soep valt of staat natuurlijk bij een lekkere bouillon. Dat kan je favoriete kant-en-klare bouillon zijn, maar je kunt ‘m ook makkelijk zelf maken. Snij groenten als ui, selder, wortel, wat peterselie en een laurierblad in grove stukken. Bedek met 1,5 liter water. Laat 20 minuten sudderen, het liefst net onder het kookpunt, en zeef. Tip: wil je graag kippenbouillon? Voeg dan een soepkip toe. Dan moet je de bouillon wel langer laten koken.

5 Met de soepmaker?

Een soepmaker is handig, want buiten groenten in grove stukken snijden hoef je niets te doen. Ideaal om snel een gezonde soep op tafel te toveren. Maar er zijn ook een paar kanttekeningen: zo is de capaciteit vaak te klein voor een groot gezin. Ook stooft zo’n soepmaker de groenten niet eerst aan, waardoor je wat minder smaak in je soep krijgt. De soep is dan wel weer zijdezacht. Het is dus maar wat je zelf het belangrijkst vindt. Lees hier meer over de voor- en nadelen van een soepmaker.

6 Extra romig

Gepureerde pompoen is van zichzelf al romig, maar je kunt die heerlijke textuur nog extra accentueren door een bloemige aardappel of wat courgette toe te voegen. Ook een beetje room of roomboter geeft je soep extra smaak en een zacht karakter.

Hou je van room in je soep (of kies je voor een slank alternatief)? Doe deze er pas bij als je zeker weet dat je de volledige hoeveelheid soep zult opeten. Vermijd het om soep met room in te vriezen. De kans dat de soep gaat schiften als je ze weer opwarmt, is groot.

7 Help, te heet!

Oh oh… je deed een pepertje in de soep en nu is ze te pikant. Een beetje room of yoghurt brengt verlichting, maar lost het probleem niet op. De beste oplossing is om gewoon nóg een portie klaar te maken, maar dan zonder pepertje. Zo kun je ze mengen, wordt de smaak milder en hoef je niets weg te gooien. Bovendien heb je dan een extra voorraad pompoensoep: handig!

8 Beter bewaren

Laat de soep snel zonder deksel afkoelen tot kamertemperatuur. Dek ze vervolgens af en zet ze in de koelkast. Zo blijft je soep vier tot vijf dagen goed. Wil je ze nog langer bewaren? Giet ze kokend heet in een glazen fles of bokaal en draai er meteen het schroefdeksel op. Zo blijft ze tot wel tien dagen goed.

9 Homemade croutons

1. Snij brood in blokjes. Ga het liefst voor niet te vers brood, want het mag niet kruimelen. Als je niet van de harde korstjes houdt, snij je ze eraf.

2. Verwarm een bodempje olijfolie en een klontje boter in een pan. Voeg de blokjes brood toe en bak ze goudbruin aan alle kanten. Bestrooi met zout of voeg andere smaak­ makers toe, zoals geperste knoflook of wat geraspte parmezaan.

3. Laat de croutons uitlekken en af­ koelen op een bord met keukenpapier.

Liever geen croutonsOok deze toppings zijn heerlijk!

10 Variëren met pompoensoep

Het basisrecept hierboven is natuurlijk maar één recept, er bestaan veel meer recepten voor pompoensoep. Lekker is bijvoorbeeld de combinatie met appel en kerrie, of met kokosmelk en een pepertje. Hieronder vind je enkele ideeën, maar we hebben er nog veel méér!

  • Lekker Thais met chilipeper, gember, kokosmelk, een beetje limoensap en verse korianderblaadjes. Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en een lepeltje rode currypasta mee roerbakken met de ui.
  • Ga voor Indiase smaken met kerriepoeder! Ook de Franse versie, vadouvan, is een heerlijke smaakmaker bij pompoen. Je kunt ook wat linzen toevoegen om er een volwaardige maaltijdsoep van te maken.
  • In Marokko is pompoensoep met ras-el-hanout populair. Stoof het kruid gewoon mee met de uien. Hou het eenvoudig of ga all the way en doe er nog kikkererwten, gember en wat kaneel bij.
  • Met extra groenten: pompoen past perfect bij wortel en zoete aardappel! Voor een gerookte smaak kun je nog een klein beetje gerookt paprikapoeder toevoegen op het einde. Met een lepeltje harissa zorg je voor extra pit.

Nog meer inspiratie

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen