Meest recente artikelen

De perfecte pompoensoep: zo maak je ze

Een echte herfsttopper

  • Deel dit artikel:
De perfecte pompoensoep: zo maak je ze Artikel

Onze favoriete najaarssoep? Pompoensoep natuurlijk! Met dit basisrecept en onze tips maak je de perfecte soep waar iedereen van smult.

De perfecte pompoensoep: zo maak je ze

Pompoensoep – basisrecept

1 Wat is de beste pompoen om te gebruiken voor soep?

In soep kun je alle (eetbare) pompoenen kwijt, maar de kleinere exemplaren hebben meer smaak en zijn minder melig en draderig dan grotere pompoenen. Wij gebruiken het liefst butternutof hokkaidopompoenen (kastanjepompoenen) voor soep. Deze kleinere exemplaren wegen ongeveer 1 kg per stuk.

2 Hoe schil en snij je die pompoen?

Bekijk de video Groentjes snijden: de butternut.

Heb je zo’n megagrote pompoen om soep van te maken, dan kun je die best in één keer helemaal schillen en in blokjes snijden. Voor een heel grote pompoen gebruik je best ook een groot (en scherp) mes om ‘m door te snijden. Snij de pompoen in parten en schil die met een groentemes. Snij ze vervolgens in blokjes. Weeg de hoeveelheid pompoen af die je nodig hebt voor je soep, en verdeel de rest over diepvrieszakjes (1 kg pompoen per zakje is een handige hoeveelheid). Je hebt dan meteen een voorraadje in de diepvriezer de rest van het najaar.

Wat je ook kunt doen, is de rest van de pompoen verwerken tot pompoenpuree die je kunt invriezen en waar je later dan weer andere gerechten van kunt maken, zoals pompoenbrood, cannelloni of panna cotta.

Geen zin om te schillen en te snijden zoals uitgelegd wordt in het recept bovenaan deze pagina? Geen probleem: snij de pompoen ongeschild doormidden, verwijder de zaadjes, besprenkel het vruchtvlees met een beetje olijfolie en verpak ‘m in aluminiumfolie. Rooster de pompoen zo een halfuurtje in de oven, op 200 à 225°C, tot het vruchtvlees zacht is. Je kunt het dan uit de schil lepelen en toevoegen aan je hete bouillon met de rest van de groenten.

3 Variëren met pompoensoep

Het recept bovenaan deze pagina is natuurlijk maar één (basis)recept, er bestaan veel meer recepten voor pompoensoep. Lekker is bijvoorbeeld de combinatie met appel en kerrie, of met kokosmelk en een pepertje. Ontdek hier nog meer recepten:

 

Save

Save

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen