Meest recente artikelen

10 interessante weetjes over je kopje thee

Bijvoorbeeld waarom muntthee geen thee is

10 interessante weetjes over je kopje thee Artikel

Een kopje thee brengt even een moment van rust in je drukke dag. Maar wat weet je eigenlijk over dit bijzondere drankje?

1. Wist je dat alle thee afkomstig is van dezelfde plant, de Camellia sinensis? Alleen de topjes van de plant worden gebruikt om thee te produceren. Die topjes worden met de hand geplukt, meestal door vrouwen. Er zijn 6 basissoorten thee: witte, gele, groen, zwarte, oolong en pu-erh. De soorten worden onderverdeeld naargelang hun vorm van oxidatie, de reactie van de bladeren op zuurstof. Maar aan de basis zijn het dus dezelfde blaadjes, die telkens een andere bewerking hebben ondergaan.

Camellia sinensis, de plant waarvan thee wordt gemaakt

2 Thee komt oorspronkelijk uit China. Volgens de legende waaiden er zo'n 5000 jaar geleden een paar theeblaadjes in de pot kokend water van keizer Shen-Ning et voilà, de thee was geboren. Keizer Shen-Ning werd ook wel de 'Goddelijke genezer' genoemd, en thee werd dan ook voornamelijk medicinaal gebruikt. Vandaag wordt er vooral een link gezien tussen groene thee en onze gezondheid. Er zijn trouwens redenen genoeg om eens wat vaker een kopje te zetten.

3 Na water is thee de tweede meest gedronken drank ter wereld.

4 Muntthee, rooibosthee, kruidenthee, gemberthee… mag je eigenlijk geen thee noemen: thee is datgene wat gemaakt wordt van de theeplant. Worden de blaadjes gemengd met kruiden of met gedroogde vruchten, dan spreek je over een infusie. Soms zit in een infusie zelfs helemaal geen thee, maar alleen kruiden of bijvoorbeeld rooibos: dat zijn pure infusies. Net als thee laat je ze trekken in heet water, maar thee is het niet.

5 Er bestaat thee in builtjes en losse thee. Ga je losse blaadjes gebruiken, hou dan deze hoeveelheid aan: 2 gram thee per kopje, en nog een lepeltje extra voor de theepot.

6 Voor theebuiltjes worden kleinere en gebroken blaadjes gebruikt, die sneller hun smaak afgeven aan het water. Een theebuiltje zal daarom minder lang moeten trekken dan losse thee. Thee uit een builtje zal ook een minder volle smaak hebben dan losse thee, doordat hij minder essentiële oliën bevat.

7 Thee zet je nooit zomaar met kokend water! Meer zelfs, echte theeliefhebbers zweren bij de juiste temperatuur voor elke soort thee. Giet je té heet water op je thee of laat je 'm te lang trekken, dan gaat hij bitter smaken.

8 Een theetje bevat geen calorieën en is dus ook lief voor je lijn. Tenminste, als je er niet te veel suiker of honing in doet!

9 Ook thee bevat cafeïne – alleen heet die in thee theïne. Om ervoor te zorgen dat je hier niet te veel van binnen krijgt, kun je best niet meer dan 5 kopjes per dag drinken.

10 Wist je dat in Tibet thee gedronken wordt met boter en zout? Ons lijkt het misschien vies, maar wie in de Himalaya woont heeft veel energie nodig om te kunnen overleven. In Myanmar wordt dan weer een speciale gefermenteerde thee gemengd met onder andere knoflook, olie en vissaus. Deze thee wordt vooral gedronken om ruzies bij te leggen. Liever toch maar geen ruzie maken, denken wij dan…

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Meer weten over thee?

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen