Hachis parmentier met eend en geroosterde worteltjes
bereiding
-
1
Pel en snipper de ui en de knoflook. Bak de ui en de knoflook glazig in een diepe pan. Snij de eendenborst in blokjes of reepjes en bak ze kort mee. Roer er de tomatenpuree onder en bak die 2 minuten mee.
-
2
Blus de pan met de rode wijn, voeg de tijm en de laurierblaadjes toe en laat alles 1 uur zacht sudderen. Laat het stoofpotje na het garen afkoelen en bewaar het afgedekt in de koelkast.
-
3
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de wortelen, maar laat er het loof aan en snij dikkere exemplaren eventueel in de lengte doormidden. Leg ze in een ovenschaal. Smelt 30 gram boter en roer er de honing onder. Kruid de boter met peper en zout en bestrijk er de wortelen mee. Gaar de wortelen 20 minuten in de oven. Schep ze halverwege om. Laat ze na het bakken afkoelen en bewaar ze afgedekt in de koelkast.
-
4
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze vervolgens af en laat ze goed uitstomen. Stamp ze samen met de melk en een klontje boter tot puree. Breng de puree op smaak met de nootmuskaat, peper en zout. Schep de puree in een spuitzak met gekartelde mond. Leg hem tot gebruik in de koelkast.
-
5
Voor het serveren: verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de eendenvulling over de bodem van een ingevette ovenschaal. Spuit er toefjes aardappelpuree op. Druppel er wat gesmolten boter over en gaar de hachis parmentier 20 minuten in de oven tot de bovenkant licht goudbruin is. Zet de laatste 10 minuten de worteltjes opnieuw mee in de oven. Werk de hachis parmentier en de wortelen af met de extra tijm en serveer.