Gevulde kerstkalkoen met sinaasappel en veenbessen
bereiding
-
1
Stoof de sjalot met de geperste knoflook in boter glazig. Meng er het gehakt, de appelblokjes, de veenbessen, het broodkruim, het ei, de dragon, de rozemarijn en de sinaasappelzeste onder. Kruid met peper en zout.
-
2
Verwarm de oven voor op 200°C. Vul de kalkoen met het mengsel, bind dicht en bestrijk de buitenkant met boter. Leg de kalkoen in een ovenschaal en zet 30 minuten in de oven. Verlaag daarna de oventemperatuur naar 170°C en gaar nog eens 2 uur. Bedruip regelmatig met het braadvocht en dek eventueel losjes af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt.
-
3
Zeef het braadvocht en breng opnieuw aan de kook. Blus met het sinaasappelsap, laat inkoken en monteer met boter. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
-
4
Leg de kalkoen op een mooie serveerschaal en geef er de saus bij. Je kunt de schaal verder versieren met plakjes sinaasappel, verse kruiden en verse veenbessen.