Gehaktrollade met pistache en kaas
bereiding
-
1
Spoel de preiwitten, halveer ze en snij ze in blokjes. Pel de sjalot en snipper ze fijn. Pel en pers de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie en stoof de prei, de sjalot en de knoflook zacht. Kruid ze met peper en zout. Laat de groenten afkoelen. Rooster de pistachenoten in een pan zonder vetstof en hak ze grof. Snij de plakjes spek in heel fijne reepjes.
-
2
Meng het spek, het ei, het paneermeel, het kerriepoeder, een beetje peper en zout onder het gehakt. Leg een groot stuk bakpapier open. Druk hier het gehakt op tot je een rechthoek hebt van 1 cm dikte met afmetingen van ongeveer 30 x 20 cm. Verdeel hierover de gebakken prei, de pistaches en de gemalen kaas. Rol van aan de korte kant alles strak op tot een rollade van ± 30 cm lang. Rol de uiteinden van het bakpapier op zoals een snoepje.
-
3
Maak de puree. Schil de aardappelen en de knolselder en snij ze in even grote stukken. Kook ze samen zacht. Giet de groenten af en laat ze goed uitlekken. Pureer ze met de boter en een scheutje melk en kruid de puree met nootmuskaat, peper en zout. Doe de puree in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Als je niet meteen verderwerkt, moet je zorgen dat je die spuitzak later kunt verwarmen.
-
4
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de rollade mét het bakpapier in een ovenschaal en gaar die 25 minuten in de oven. Ontrol nadien het gehaktbrood en neem het voorzichtig uit het bakpapier. Verlaag de oventemperatuur naar 190°C. Besprenkel het gehaktbrood met olijfolie en beleg het met de klontjes boter. Gaat het nog eens 20 à 25 minuten in de oven.
-
5
Warm de spuitzak met de puree au bain-marie op. Warm de veenbessensaus op. Spuit toefjes puree rond de rollade en serveer de rollade met de saus.