Vegetarische moussaka
bereiding
-
1
Spoel de linzen en laat ze uitlekken. Bak het vegetarische gehakt rul en kruid het met het paprikapoeder, peper en zout.
-
2
Pel en snipper de ui en de knoflook. Schraap de wortelen schoon en snij ze in kleine blokjes. Spoel de selder en snij de stengels in kleine blokjes. Verhit olijfolie in een diepe pan en fruit er de knoflook en de ui in. Voeg de wortel- en selderblokjes toe. Roer er de tomatenpuree en harissa naar smaak onder en laat even meebakken.
-
3
Blus de pan met de bouillon. Laat opkoken en voeg de tomatenblokjes toe. Schep het vegetarische gehakt en de linzen eronder en laat een halfuur (maar het liefst langer) pruttelen op een zacht vuur. Breng de saus op smaak met de Provençaalse kruiden en de balsamicoazijn.
-
4
Verwarm de oven voor op 185°C. Schil de aardappelen en snij ze met een mandoline in plakjes. Spoel de aubergine en snij ook die in dunne plakjes.
-
5
Maak de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpannetje, voeg de bloem toe en roer tot een roux. Blus met de melk en roer tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met citroensap, nootmuskaat, peper en zout.
-
6
Lepel een beetje van de linzen-gehaktsaus in een grote ovenschaal of 4 aparte kleine schaaltjes. Leg daarop een laagje aardappelplakjes, een laag aubergine, een laag tomatensaus en een laag bechamel. Herhaal en eindig met bechamel. Rasp er de schapenkaas over en bak de moussaka 40 tot 45 minuten in de oven. Controleer of de aardappelen gaar zijn door erin te prikken. Werk de moussaka af met de verse oregano.